8 rád, ako sa stať inovatívnym človekom

Nedarí sa vám prichádzať s novými nápadmi? Chceli by ste byť viac kreatívnejší, no stále to nie je ono? Nižšie vám prinášame 8 rád, ako otvoriť priestor inováciám a stať sa inovatívnejším človekom.

1. Čo najhoršie sa mi môže stať?

Predstavte si to najhoršie, čo sa vášmu biznisu môže stať – zamýšľajte sa nad otázkami typu:

„Čo najhoršie sa mi môže stať, ak na môj trh vstúpi veľký konkurent?“

„Alebo čo najhoršie sa mi môže prihodiť, ak stratím toho najväčšieho zákazníka?“

Dôležité budú odpovede na tieto otázky, vďaka ktorým odhalíte nové príležitosti, prípadne vám vydláždia cestu k zmenám v podnikovej stratégii, riadení, marketingu atď..

2. Zahrajte sa hru 5-krát PREČO?

Metóda 5-krát PREČO je jeden zo štandardných nástrojov, ktorý vám pomôže analyzovať hlavné príčiny rôznych problémov.

Aby ste našli skutočné dôvody chýb a problémov, pri každom predpoklade sa spýtajte minimálne 5-krát PREČO.

Prax ukázala, že päť za sebou zreťazených otázok PREČO stačí na odfiltrovanie indukovaných, zdanlivých, ale hlavne nezákladných príčin.

3. Keď dôjdu peniaze

Predstavte si, že vášmu biznisu práve došli peniaze. Aj keď je solídny cash-flow super vec, pravidelný prítok peňažných príjmov vás nenúti hľadať príležitosti a jednoducho ich zatieňuje, skrýva.

Takže si predstavte stav, že vám jednoducho došli príjmy. Čo je potrebné spraviť, zmeniť? Určite vás začnú napadať nové myšlienky a inovácie.

4. Žiadne pravidlá

Ďalšia rada znie – predstavte si, že neexistujú žiadne pravidlá. Je to už tak, že každá firma, či každý z nás má stanovené určité pravidlá, ktoré slúžia k riešeniu určitého problému.

Čo by ste však spravili, ak by ste tieto zásady nemohli použiť? Už by ste si od vášho nadriadeného nemuseli pýtať povolenie pre tú či tamtú vec, mohli by ste svojvoľne zmeniť štýl riadenia či motivácie zamestnancov..čiže by neexistovali žiadne normy. Aké by to bolo?

Čítaj viac v našej rubrike: Tipy a triky

5. Na riešenie len 5 minút

Predstavte si, že na vyriešenie problému máte len 5 minút. Hovorí sa, že rýchlosť je matkou inovácií. Veru áno, je.

Predstavte si, že máte iba 5 minút na to, aby ste vyriešili krízu peňažných tokov. Ak by ste mali niečo spraviť hneď teraz, čo by to bolo?

6. Dokonalosť

Predstavte si, že je vašim cieľom dokonalosť. Áno, chcete aby niečo bolo perfektné, dokonalé, no otázka znie, čo k tomu potrebujete urobiť?!

Ak je vašim cieľom rast firemnej ziskovosti, zameriate sa na zníženie nákladov napr. o 4 percentá, zvýšenie tržieb o 5 % atď.. Teraz je však vašim cieľom dokonalosť.

7. Experimentujte

Experti v oblasti inovácií odporúčajú experimenty, ktoré si vyžadujú určitú úroveň kreativity. Povedzme, že prvá vec, ktorú každé ráno spravíte, je kontrola e-mailovej schránky.

Zajtra však počkajte, než sa do e-mailov pustíte – napr. hodinu. Určite sa vám počas tohto času prihodí aspoň jedna zaujímavá vec či výhoda – možno strávite čas so svojimi zamestnancami a preberiete s nimi niekoľko úloh, prípadne urobíte niečo iné, čo by vás bez tejto zmeny a experimentovania nepostretlo.

8. Inšpirujte sa

Posledná rada znie – vyberte sa na exkurziu a požičajte si od iných to, čo robia kvalitne.

Existujú prípady, kedy právnik vybudoval firmu a vzťahy s klientmi na základe zručností, ktoré sa naučil od talentovaného a zručného predajcu. Alebo prípad, kedy sa vydavateľstvo kníh inšpirovalo exkurziou v závode na spracovanie potravín.

Požičajte si od iných ich zručnosti – pre váš biznis to môže byť rovnako dôležité ako inovácie.

Spracované podľa informácií inc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre