Volkswagen chce byť majstrom sveta. Podarí sa mu to?!

Svetové automobilové spoločnosti pomaly ale isto predkladajú svoje predajné čísla za uplynulý rok. Druhý najväčší výrobca automobilov na svete, americká automobilka General Motors v minulom roku predala celkom 9,3 milióna automobilov, čo je medziročný nárast predaja o 3 percentá.

V porovnaní s nemeckým automobilovým koncernom Volkswagen, ktorý predal 9,07 milióna automobilov, bol nárast americkej automobilky výrazne menší.

Aj napriek oslabenému domácemu trhu tržby Volkswagenu medziročne vzrástli až o 11 %. Spoločnosť z nemeckého Wolfsburgu to má s novými modelmi dobre našliapnuté, pričom Nemci nedávno otvorili svoj jubilejný 100. závod v mexickom meste Silao. Ako sme vás prednedávnom informovali, predajné rekordy zaznamenali aj dcérske spoločnosti Volkswagenu, Škoda Auto a Audi.

Automobilka má vysoké ambície, čo nedávno potvrdil aj šéf Volkswagenu, Martin Winterkorn. „Máme pred sebou veľkú výzvu“, povedal s pohľadom na rok 2013. Nemci už viackrát avizovali, že do roku 2018 sa chcú stať najväčším výrobcom automobilom na svete.

V súčasnosti titul majstra automobilového sveta drží japonská Toyota, ktorej sa v minulom roku podarilo predať celkom 9,7 milióna áut.

Či sa im to podarí, zostáva podľa slov analytika Franka Schwopa stále vo hviezdach. Vážnymi súpermi zostáva francúzsko-rusko-japonské trio Renault-Nissan-Lada, ale aj juhokórejský tím Hyundai-Kia. Karty na tomto trhu však môže zamiešať aj vznikajúci čínsky automobilový gigant.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre