5 čerstvo upečených noviniek piatka!

1. O nečakane pozitívny vývoj sa postarala kanadská miera nezamestnanosti, ktorá v decembri poklesla na 4-ročné minimum! Nezamestnanosť sa tak znížila z novembrových 7,2 na decembrových 7,1 %.

Ako dnes uviedol štatistický úrad v Otawe, počet zamestnaných v decembri vzrástol o 39 800. Po tejto správe začal kanadský dolár mazať predošlé straty.

 

2. Americký indikátor ISM pre sektor služieb, ktorý je v USA považovaný za jeden z najvýznamnejších, v decembri vzrástol o 1,4 bodu na 56,1 b., čo je najvyššia úroveň od februára. Hodnota ukazovateľa pod 50 bodov značí spomalenie či recesiu ekonomiky. Naopak, niekoľkokrát po sebe rastúca hodnota signalizuje oživenie a  „optimizmus“!

Okrem toho bola v  USA vyhlásená aj decembrová miera nezamestnanosti, ktorá zostala na rovnakej úrovni ako v novembri – 7,8 %. Mesiac december pridal 155 tisíc pracovných miest.

3. Kým ešte v poludňajších hodinách sa euro obchodovalo pod úrovňou 1,30 dolárov, po vcelku pozitívnych makroekonomických údajoch spoza Atlantiku sa spoločná európska mena začala zbavovať červených čísel. Vo večerných hodinách sa menový kurz EUR/USD obchoduje na úrovni 1,3056 dolárov, čo je zisk +0,13 %.

Stagnujúcej nezamestnanosti sa zľakol najmä americký dolár, ktorý očakáva, že centrálna banka USA bude pokračovať vo svojich stimuloch, aby zmiernila situáciu na trhu práce. Dodatočné tlačenie dolárov pôsobí na menu negatívne!


4.
Nielen v USA, ale aj v Európe sme v piatok mohli vidieť vyhlásenie viacerých ekonomických dát. Poďme sa na ne pozrieť: Inflácia v eurozóne v decembri zostala na nezmenenej úrovni 2,2 %.  Hodnota kompozitného indexu PMI za eurozónu bola v decembri revidovaná zo 47,3 na 47,2 bodu.

Britský index PMI klesol z novembrových 50,2 bodov na 48,9 b. v decembri. Nemecké maloobchodné tržby sa v novembri navýšili o 1,2 percenta, pričom sa počítalo s nárastom len o 0,8 %.

5. Francúzsko, ktoré sa zaviazalo znížiť svoje obrovské zadlženie, odmietlo špekulácie, že by na presadenie reforiem potrebovalo viac času.

Európska únia (EÚ) zároveň víta reformy francúzskeho premiéra Marca Ayraulta, ktoré pomáhajú v boji s nezamestnanosťou a ekonomickými výkyvmi.

Chceš dostávať súhrn dôležitých udalostí dňa na e-mail? PRIHLÁS SA:

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre