Pozitíva prepúšťania

Nezamestnanosť, prepúšťanie, pokles hospodárskeho rastu. Sú to azda najviac skloňované (nie len na Slovensku) negatívne ekonomické prejavy, ktoré sú spájané s novoročným nadobudnutím účinnosti vládnych opatrení.

Je samozrejmé, že ak podnik prepúšťa zamestnancov v dôsledku straty zákazníkov a neschopnosti inak zabezpečiť svoju likvidnosť, ide o negatívny jav.

Znižovanie počtu zamestnancov má však aj pozitívne efekty pre podnik ako subjekt trhu, pre majiteľov a tiež pre zamestnancov.

Motivácia a efektivita sú tie dva čarovné pojmy, ktoré robia z prepúšťania pozitívnu skutočnosť. Správna aplikácia motivačných metód a procesov podporujúcich efektivitu zabezpečí väčší výkon a zároveň potrebu menšieho počtu zamestnancov.

Nemusí ísť o úpadok

Menší počet zamestnancov vytvára úsporu zdrojov, ktoré je možné použiť v prospech zamestnancov, majiteľov či rozvoja podniku. Keď podnik prepúšťa, môže to indikovať jeho progres v riadiacich procesoch, nie jeho výkonnostný úpadok.

Motivácia je zradná vec. Vo veľkom záujme motivovať je jednoduché skĺznuť k zbytočnej motivácii. Ide o situácie, keď zamestnávateľ peňažne alebo inak motivuje zamestnanca k vykonávaniu bežných činností, ktoré definuje špecifikácia pracovného miesta a pracovná zmluva.

Tá správna motivácia spočíva v pozdvihnutí výstupov práce. Teda podpora inovačného charakteru vykonávaných činností s nadštandardným ekonomickým aj technickým prínosom.

Všeobecný návod pre efektívne činnosti je charakterizovaný správnymi, podstatnými a včasnými informáciami pre každého zamestnanca na všetkých úrovniach organizačnej štruktúry podniku. Komunikácia a jasne stanovené rozhodovacie kompetencie zrýchľujú činnosti o tretinu.

Postupom času je nevyhnutné vnímať zastaralé procesy v podniku ako patogénne, nie ako neutrálne vplyvy na zdravie podniku. Konkurencie-schopnosť nevzniká len vo vede a výskume či v priemyselnej produkcii ale hlavne v inovačných prístupoch (napr. pozitívne prepúšťanie).

Zdieľať
Komentáre