Fiškálny útes bol oboplávaný. Spojené štáty sa dohodli!

Aktualizované: Dramatický rozpočtový spor USA je urovnaný! Po niekoľkých hodinách nočných rokovaní sa nakoniec podarilo nájsť potrebný kompromis v najspornejšom bode – dane.

Snemovňa reprezentantov tak schválila návrh Senátu, keď 172 demokratov a 85 republikánov hlasovalo za a 167 hlasovalo proti (hlasovalo sa o 5:00 ráno nášho času).

„Došli sme tak ďaleko ako sme len mohli“, uviedol krátko pred hlasovaním republikánsky predstaviteľ Jack Kingston.

V súčasnosti  bola úsporná bomba, ktorá zahŕňa drastické krátenie výdavkov, na nejakú dobu deaktivovaná. Tikať však začne opäť v marci, kedy sa uskutočnia nové rokovania.

Barack Obama poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na rozpočtovom kompromise. Americký prezident môže byť s výsledkom spokojný, nakoľko presadil, aby sa vyššími daňami zdanili 2 percentá najbohatších Američanov!

Na čom sa zákonodarcovia dohodli?
  • Sadzba dane z príjmov sa zvyšuje z 35 na 39,6 percenta pre domácnosti, ktoré zarábajú viac ako 450 000 dolárov ročne. Pre jednotlivca je hranica stanovená od 400 000 USD.
  • Vyššia daňová sadzba postihne aj dividendy a kapitálové zisky, pri ktorých daň vzrastie z 15 na 20 %.
  • Podpora pre dlhodobo nezamestnaných bude pokračovať ďalší rok.
  • Zvýši sa taktiež daň z dedičstva nad 5 mil. dolárov – zo súčasných 35 na 40 percent.

_____________________________________________________________________________________

13:12 – Raketovo nahor vystrelili americké akciové futures kontrakty. Priložený graf hovorí za všetko!

zdroj: businessinsider.com

13:05 – Popri akciách sa zhodnocujú aj iné rizikové aktíva ako komodity či devízy. Cena ropy Brent vzrástla o 0,60 %, zlato sa zhodnocuje o viac ako jedno percento. Nad americkým dolárom má prevahu euro aj britská libra.

12:58 – Nemecký akciový index rastie o viac ako dve percentá, čím sa dostal na najvyššiu úroveň od januára 2008. O 3,40 % sa zhodnocuje španielsky akciový benchmark IBEX 35.

12:50 – Po dobrých správach spoza Atlantiku sa dnes finančné trhy rozhodli pre riziko – výrazne na to doplácajú bezpečné aktíva, ku ktorým sa radia aj nemecké štátne dlhopisy. Po tých bol dnes nižší dopyt, čo spôsobilo pokles ceny a rast výnosnosti!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre