Trhy na pád z fiškálneho útesu akosi neveria!

Už zajtra tu máme nový týždeň, v ktorom sa rozhodne, či sa Spojené štáty vyhnú pádu z fiškálneho útesu. Obchodníci napriek tomu tvrdia, že aj keď sa rozpočtový spor doteraz nepodarilo vyriešiť, naďalej zostáva dostatok priestoru, aby sa najväčšia ekonomika sveta vyhla obávanej recesii.

Hlavným sporným bodom rokovaní medzi americkými zákonodarcami zostáva otázka daní:  Prezident Barack Obama požaduje zdanenie ľudí s top príjmami, s čím republikáni nesúhlasia.

Stratégovia uvádzajú, že aj keď sa v pondelok nepodarí dosiahnuť dohodu, neznamená to, že sa hneď aktivujú škrty výdavkov či vyššie dane. Kým sa zaktivizujú škodlivé účinky týchto reštriktívnych opatrení, zostáva veľa času na potrebnú dohodu. Po trhoch sa taktiež špekuluje, že aj keď výsledok rokovaní vo Washingtone nebude úplne presvedčivý, bude to stačiť na upokojenie trhov.

Čítaj: Čo je fiškálny útes?

Finančníci sa boja najmä toho, že sa fiškálny spor v nadchádzajúcich týždňoch vyhrotí do bitky o dlhový strop, ako tomu bolo v roku 2011. Dôsledkom môže byť zníženie úverovej bonity USA, čo na finančných trhoch vyvolá nepokoje.

Prezident Barack Obama uviedol, že je patrne optimistický, že sa politici na poslednú chvíľu dohodnú. Podobne sa vyjadrili aj stranícki vodcovia demokratov a republikánov, Mitch McConnell a Harry Reid, ktorí prehlásili, že spravia všetko čo je v ich silách, aby odvrátili pád z fiškálneho útesu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre