Uvedomujete si, že prichádzate o peniaze?!

Dnes si mnohí z nás ani neuvedomujú, na akú úroveň sa až vyšplhala cenová hladina na Slovensku, ktorá je meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien.

Takmer 4 %-ná miera inflácie zaznamenaná v októbri je nielen dôvodom na znepokojenie, ale zároveň varovným signálom pre naše finančné prostriedky. V Európe sa z dôvodu silnejúcich obáv o euro posilnila tendencia vyberať prostriedky z bánk, čo je azda ten najhorší variant.

Peniaze uložené pod posteľou a vystavené napospas inflácii sú ako jablká obhlodavané mravcami. Deň za dňom sa z nich ukrajuje, pomaly ale isto . O tom, čo sme si za ne kúpili pred rokom, dnes “ceteris paribus” môžeme len snívať. Samozrejme, nikto z nás nechce tratiť a tak sa vyberáme uzatvoriť termínovaný vklad v nádeji, že nám naše peniaze neohlodajú nekompromisné mravce.

Omyl

Omyl. Úroky, ktoré nám dnes sľubujú “termiňáky”, 2,5 %, 2,8 %, 3 % sú na súčasnú mieru inflácie prikrátke a bezruké. Náš kapitál je naďalej stratový a mravce si opäť odkrajujú.

Áno, situácia sa dnes zmenila a namiesto toho, ako dosiahnuť čo najvyšší výnos premýšľame nad tým, ako svoje peniaze zaistiť pred stratou hodnoty.

Na začiatku, keď si inflácia začala vymaňovať svoje jednoznačné miesto v médiách, sa mnohí hrnuli do zlata, ktoré “bohužiaľ” už bolo na drahom vrchole. Zaiste, zlato je dlhodobým uchovávateľom hodnoty peňazí, čomu dosvedčuje množstvo príkladov z minulosti, no krátkodobo môže byť odrazom špekulatívnych investícií a bubliny.

Mnohí sa už určite pýtate – kam teda s peniazmi? Samozrejme, cieľom príspevku nie je vnuknutie receptov, ktoré vám zaručia jednoznačné úspechy.

Či už sa rozhodnete pre kúpu nehnuteľného, hnuteľného majetku alebo nakúpite akcie či dlhopisy, ide o slobodnú voľbu každého z vás. O tom, že sa infláciu dá poraziť aj pri relatívne nízkom riziku, svedčí príklad dánskych dlhopisov.

V redakcii IN nás úplne nezávisle zaujal jeden z dánskych podielových fondov, ktorý sme vám nedávno predstavili. Viac o ňom sa dočítate tu – Danske Invest: Chrumkavý fond s nízkou volatilitou!

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

4% inflácia, 2,8-3% úroky z čoho vám ešte strhnú daň. Zabudli ste uviesť.