6 vecí, o ktorých by ste vo štvrtok mali vedieť!

1. Japonská centrálna banka, Bank of Japan dnes rozhodla o rozšírení  svojho programu nákupu dlhopisov o 10 biliónov jenov (z predošlých 66 biliónov na 76 biliónov).

Nakoľko bol tento krok očakávaný, pre finančné trhy nešlo o žiadne prekvapenie. Cena ropy na rozhodnutie BoJ zareagovala miernym zhodnotením.

 

2. Americká spoločnosť Google predala divíziu pre výrobu televíznych settop-boxov v spoločnosti Motorola. Kupujúcim je spoločnosť Arris. Google ako protihodnotu získa 2,05 mld. dolárov v hotovosti + 15,7 %-ný podiel na spoločnosti Arris.

Google prevzal spoločnosť Motorola Mobility hlavne kvôli potrebným patentom v oblasti mobilných technológií. Cieľom amerického IT obra nebola produkcia settop-boxov.

3. Celkom 39 miliárd eur obdržali španielske banky od európskych partnerov. Ide o výrazne nižšiu čiastku ako 100 miliárd eur, ktorú eurokrajiny sľubovali v letných mesiacoch.

Pomoc bola podmienená súhlasom eurokomisára pre hospodársku súťaž, Joaquína Almuniu. Komisia dnes prostriedky odobrila!

 

4. Svetová banka zvýšila prognózu hospodárskeho rastu pre Čínu, Thajsko, Indonéziu či Filipíny. Ako táto inštitúcia uviedla, v roku 2013 by Čína mala rásť tempom 8,4 %. Doterajší odhad hovoril o raste 8,1 %. Za lepším vývojom ekonomiky majú stáť viaceré stimuly, ktoré boli prijaté vládou i centrálnou bankou.

Skupina, ktorá zahŕňa Thajsko, Filipíny, Indonéziu a Barmu by mala v budúcom roku rásť o 5,7 %.

5. Americké hospodárstvo rástlo v 3. štvrťroku viac než sa očakávalo.

Vďaka silným spotrebiteľským výdavkom a menšiemu deficitu obchodnej bilancie si ekonomika USA pripísala medzikvartálny rast 3,1 percenta. Ekonómovia počítali s nárastom o 2,8 %.

Výdavky amerických domácností sa medziročne navýšili o 1,6 %, pričom rast zaznamenali najmä výdavky na zdravotnú starostlivosť.

6. Írsko, jedna z krajín eurozóny, ktorá čerpala pomoc z eurovalu, žiada lepšie podmienky pre záchranné úvery. Vzhľadom k tomu, že si krajina vzorne plní svoje reformné povinnosti, požaduje zníženie úrokových sadzieb na prijateľnú úroveň.

Ako uviedol írsky minister práce, Richard Bruton, vysoké platby, ktoré krajina uhrádza každý rok, nie sú udržateľné. Nižšie sadzby by podľa jeho slov výrazne zlepšili finančnú situáciu Írska.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre