Svetová banka zvýšila prognózu hospodárskeho rastu pre Čínu!

Stimulačné opatrenia a schválené projekty v oblasti infraštruktúry by mali dopomôcť k rýchlejšiemu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Číny.

Podobný názor zdieľa aj Svetová banka, ktorá uviedla, že očakávaný rast čínskej ekonomiky v roku v 2013 pravdepodobne dosiahne úroveň 8,4 %. Predošlá prognóza počítala s rastom 8,1 %.

Spomalenie rastu Číny v posledných mesiacoch prinútilo politikov k prijímaniu rôznych stimulačných opatrení. Medzi ne patria dvojnásobné zníženie úrokových sadzieb od júna a schválenie projektov v infraštruktúre v hodnote viac ako 150 miliárd eur.

Okrem toho čínska centrálna banka v posledných mesiacoch znížila objem peňazí, ktoré banky potrebujú držať ako rezervy, aby tým podporila úverovanie.

Svetová banka vo svojej správe uvádza, že vplyv uvoľnených menových podmienok a investícii do infraštruktúry sa začína prejavovať. A má byť aj naďalej citeľný v roku 2013.

Radostnejší pohľad aj pri Thajsku či Indonézii

Svetová banka zvýšila svoj odhad okrem Číny aj pre ďalšie rozvíjajúce oblasti východnej Ázie. Skupina, ktorá zahŕňa Thajsko, Filipíny, Indonéziu a Barmu by mala v budúcom roku rásť o 5,7 %. Tento odhad bol zvýšený z predchádzajúcej predikcie 5,5 %.

Banka uviedla, že región bude pravdepodobne ťažiť z oživenia v Thajsku, po vlaňajších povodniach a tiež silného rastu na Filipínach.
Práve ekonomika Filipín dosahuje tento rok jeden z najlepších výsledkov regióne.

Jej rast je ťahaný silným domácim dopytom, vládnymi výdavkami a zvýšením investícii v krajine. Svetová banka zvýšila svoju predikciu pre Filipíny na rok 2013 z 5 % až na 6,2 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre