Americká vláda predá zvyšný podiel v General Motors. Prerobí!

Americká vláda oznámila, že sa chystá predať svoj zostávajúci 26,5 %-ný podiel v automobilovej spoločnosti General Motors (GM). GM sama použije k spätnému odkupu 200 miliónov akcií, ktoré sú v súčasnosti v rukách ministerstva financií, čiastku 5,5 miliardy dolárov.

Neskôr zvyšných 300 miliónov akcií, ktoré v automobilke vlastní v horizonte 12 – 15 mesiacov odpredá záujemcom na otvorenom trhu.

Ministerstvo financií použilo v rokoch 2008 a 2009 na záchranu automobilky spolu 49,5 miliardy dolárov. V tej dobe boli USA a ďalšie kľúčové ekonomiky sveta zasiahnuté globálnou finančnou krízou a automobilka sa v dôsledku klesajúcich predajov a rozšírenia straty dostala do finančných ťažkostí. V tom čase vlastnilo ministerstvo v GM až 61 %-ný podiel.

GM v súčasnosti kupuje akcie od vlády za 27,50 dolárov za akciu, čo je o 8 % viac ako úroveň na ktorej zatvárali obchodovanie utorok večer. Akcie by mali byť predané do konca mesiaca.

Všetky prostriedky sa nevrátia

Cena, za ktorú sa akcie predávajú však znamená, že americká vláda takmer určite nedostane späť všetky prostriedky investované do záchrany automobilky. To by si totiž vyžadovalo, aby zvyšných 300 miliónov akcií predávalo na úrovni cez 70 dolárov za akciu, čo pri súčasnej cene akcií nie je reálne.

Americké ministerstvo financií v rokoch 2008 a 2009 zachraňovalo aj automobilku Chrysler, a to za celkovo 12,5 miliardy dolárov. Vláda však svoj podiel predala ešte v minulom roku talianskemu Fiatu. Ani na tejto záchrane ministerstvo nezískalo späť celú pôvodne investovanú sumu, keď z transakcií vyšlo so stratou 1,3 miliardy dolárov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre