Podiel v Aston Martin kupujú Taliani

Aston Martin získal investíciu vo výške 150 miliónov libier od talianskej investičnej spoločnosti Investindustrial, ktorá tým v spoločnosti získa 37,5 %-ný podiel.

Automobilke, ktorá chce dať v priebehu najbližších piatich rokov na vývoj nových modelov 500 miliónov eur, táto investícia značne pomôže.

Väčšinový podiel si aj naďalej zachová kuvajtský investor Investment Dar. Aston Martin hľadal nové investície, aby dokázal konkurovať súperom ako Porsche a Ferrari. Ako uviedol predseda spoločnosti David Richards, nové partnerstvo je investíciou do budúcnosti.

Spoločnosť Investindustrial tak po relatívne krátkej dobe opäť mieri do biznisu s drahými automobilmi či motocyklami. V prvej polovici tohto roka totiž predala svoj podiel v talianskej značke Ducati nemeckej automobilke Audi, ktorá je dcérkou firmu skupiny Volkswagen.

Značka Aston Martin, ktorá je dobre známa aj pre svoj vzťah s Jamesom Bondom, bude v budúcom roku oslavovať svoje 100.výročie založenia. V roku 2007 bola predaná za 479 miliónov libier katarskému konzorciu investorov na čele s Investment Dar. Od tej doby sa rozšírila do Číny, avšak jej predaje vo Veľkej Británii a Severnej Amerike sú na tom horšie, keď boli zasiahnuté najmä finančnou krízou.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre