DAX si užíva najvyššiu hodnotu od roku 2008

Na akciových trhoch cítiť dobrú atmosféru. Nemecký benchmark DAX 30 vo štvrtok vzrástol o 1,1 percenta na hodnotu 7 534,54 b., čo je najvyššia úroveň od januára 2008. Výrazne vzrástol aj objem obchodovania, ktorý dosiahol výšku 3,6 miliardy eur.

Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu môže byť  do jedného týždňa dosiahnutá dohoda v rozpočtovom spore.

Ak sa demokrati a republikáni včas nedohodnú na spoločnom rozpočte, Spojeným štátom hrozí automatické zvyšovanie daní a výdavkové škrty v objeme 600 miliárd dolárov, čo môže najväčšiu ekonomiku sveta vrhnúť do recesie. “Oči trhu sa naďalej upriamujú na Washington”, povedal Kim Forresst z Fort Pitt Capital Group.

Štvrtkovým pozitívom bola tiež správa z amerického trhu práce, kde minulotýždňový počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti poklesol na 370 tisíc. Ekonómovia počítali s poklesom na 380 tisíc, takže výsledok dopadol lepšie než odhady.

Vo štvrtok sme tiež mohli vidieť prekvapivo robustný dopyt po francúzskych dlhopisoch, ktorý sa postaral o rekordne nízky úrok.

Aj keď Európska centrálna banka priviala negatívne správy, keď okresala hospodárske prognózy, analytici tvrdia, že je tento stav už obsiahnutý v akciových kurzoch.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre