MS vo futbale: Štadióny budú pripravené, otázna je infraštruktúra

Všetkých 12 štadiónov v celej Brazílii bude v roku 2014 pripravených na majstrovstvá sveta vo futbale. Uviedol to generálny riaditeľ FIFA Jerome Valcke (na snímke). Na druhej strane ale prehlásil, že zaostávajú práce na infraštruktúre.

Valcke dohliada na pokrok pri príprave Majstrovstiev sveta v Brazílii, pričom poukázal na nedostatok hotelov pre odhadovaných 500 000 zahraničných návštevníkov.

FIFA sa už s Brazílčanmi kamaráti

Generálny riaditeľ vyhlásil, že FIFA a brazílske futbalové orgány majú dnes oveľa lepší vzťah ako v minulosti.
Narážal tým predovšetkým na nie príliš dobré vzťahy s brazílskymi úradníkmi, ktorých v minulosti kritizoval za zlý harmonogram pri príprave štadiónov.

Podľa jeho vyhlásení teraz verí, že nebezpečenstvo z omeškania sa presunulo na také veci, ako je potrebné množstvo hotelov a dôležité vylepšenia na letisku či pri verejnej doprave.

„V jednom nemenovanom meste je 17 000 hotelových izieb a 45 000 kapacita štadiónu,“ vyhlásil pri jeho prejave na konferencii v Riu. „My sme však teraz postúpili od rozprávania o problémoch k rozhovorom o ich riešení. Sme schopní problémy nájsť a odpovedať na ne.“

Stimul pre hospodárstvo

Brazília minie na prípravu Majstrovstiev sveta vo futbale 15 miliárd dolárov. To zahŕňa všetko od 12 nových alebo rekonštruovaných štadiónov, cez nové autobusové jazdné pruhy až po rozšírenie letiska.

Minister pre šport, Aldo Rebelo vidí v organizovaní majstrovstiev tiež odkaz pre budúci hospodárky rast a znižovanie sociálnych nerovností.

Posledný odhad vlády hovorí o tom, že svetový šampionát posilní brazílsku ekonomiku o 90 miliárd dolárov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre