Chelsea dosiahla prvý zisk od jej kúpy Abramovičom v roku 2003

Futbalový klub Chelsea uviedol, že za rozpočtový rok končiaci 30. júnom 2012 dosiahol zisk vo výške 1,4 milióna libier. Bol to tak vôbec prvý rok, čo klub dosiahol zisk od roku 2003, kedy ho kúpil ruský miliardár Roman Abramovič. Tento londýnsky klub v poslednom roku taktiež dosiahol rekordný obrat a to vo výške 255,7 milióna libier.

Chelsea v minulej sezóne vyhrala Ligu majstrov, rovnako aj FA Cup. V aktuálnom ročníku sa v Premier League nachádza na druhom mieste.
Zisk prichádza po minuloročnej strate vo výške 67,7 milióna libier. Zvýšený obrat stavia Chelsea pred Arsenal na piate miesto na svete za Real Madrid, Barcelonu, Manchester United a Bayern Mníchov. Celkový obrat Arsenalu sa tento rok znížil z minuloročných 255 na 243 miliónov libier. Jeho zisky však boli až 30,6 milióna libier.

Prezident klubu Bruce Buck sa vyjadril: „Nikdy nezabudneme na noc v Mníchove a teraz oslavujeme skutočný pokrok aj mimo ihriska.” Zatiaľ čo klub zažíval za posledných 12 mesiacov veľké športové úspechy, teraz sa tento úspech prenáša aj do zlepšenej finančnej výkonnosti. Klub sa okrem iného teší vyšším výnosom z komerčných činností a predaja suvenírov.
Ako klub uvádza vo svojom vyhlásení, celý dlh, ktorý klub mal, bol vysporiadaný. Do novej sezóny tak vstupuje bez dlhov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre