Akciový trh hľadá smer. Týždenný súhrn

Akcie budú aj naďalej hľadať smer, komentujú odborníci aktuálny vývoj na finančnom trhu. Slabé makroekonomické dáta a neuspokojivé kvartálne výsledky gigantov ako Google, Microsoft a Apple, sa podpísali pod týždenné straty hlavných akciových indexov.

Nemecký akciový benchmark DAX 30 od pondelka do piatku stratil dve percentá, rovnako sa nedarilo aj francúzskemu indexu CAC 40. Týždenná strata 1,77 % prischla americkému akciovému indexu Dow Jones, širší index S&P 500 stratil 1,48 %.

Finančným trhom neulahodilo ani vyjadrenie americkej centrálnej banky (FED-u), ktorá očakáva len mierny rast americkej ekonomiky. Obchodníci sa najviac zbavovali akcií, ktoré sú silno naviazané na ekonomický rast (energetické akcie, producenti základných surovín).

Ďaľšie hospodárske výsledky či dlhová kríza

Nemecká burza sa v nasledujúcom týždni sústredí na kvartálne výsledky najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank, ktoré budú zverejnené v utorok. V rovnaký deň svoje hospodárske výkony za tretí štvrťrok ohlási aj švajčiarsky bankový gigant UBS.

Čítaj tiež: Švajčiarsky bankový gigant prepustí tisíce informatikov

Dôležitou témou na trhu zostáva dlhová kríza. Pozitívom je, že v poslednej dobe zaznamenali úroky na vládnych dlhopisov výraznejší pokles, pričom narušili aj dlhodobý rastúci trend.

Oči obchodníkov sa budú upriamovať aj na Grécko, pri ktorom ešte nie je jasné, ako sa dohodlo s medzinárodnými veriteľmi (tzv. Trojkou)na podmienkach ďalšej pomoci. Uplynulý týždeň sa objavili správy, že krajina bude potrebovať ďalších 16 – 20 mld. €.

Záchranný balík schválený vo februári, ktorého objem je 130 miliárd €, vraj Grécku nebude stačiť. Dôvodom ďalšieho úveru sú očakávania, že Gréci usporia menej než sa pôvodne predpokladalo.Gréci údajne dostanú viac času na presadenie cieľov privatizácie.

Investori sa snažia svoje portfólio napasovať na nadchádzajúce prezidentské voľby v USA, ktoré sa uskutočnia 6. novembra.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre