Indická výroba opäť ožila

Indická priemyselná produkcia rástla v auguste viac než sa pôvodne očakávalo. Ako v piatok oznámil štatistický úrad v New Delhi, výroba medziročne vzrástla o 2,7 %, čo je prvý nárast za posledné tri mesiace.

Analytici oslovení agentúrou Bloomberg odhadovali navýšenie o 1,1 %. %. V júli došlo k revidovanému poklesu o 0,2 %.

„Ekonomická aktivita Indie je naďalej slabá a pod trendom“, zhodnotil situáciu Robert Prior-Wandesforde z banky Credit Suisse v Singapure. Podľa jeho názoru ešte nie je čas na veľkú radosť.

Reformy tamojšej vlády

V septembri indická vláda ohlásila otvorenie maloobchodného sektoru pre zahraničné supermarkety. Tak isto rozhodla o 14 %-nom navýšení cien nafty, ktorá je v Indii silno dotovaná. Oponenti vláde vyčítajú, že opatrenia postihnú predovšetkým chudobných.

MMF očakáva, že ekonomika Indie v tomto roku porastie o 4,9 %, čo by bolo najmenej za poslednú dekádu.

Okrem toho bola nedávno schválená možnosť, aby takmer polovičný podiel v poisťovacích spoločnostiach a dôchodkovom sektore mohli získať zahraničný investori. Je to ďalší dôkaz toho, že sa indická ekonomika otvára.

Podľa tohto týždňového odhadu Medzinárodného menového fondu (MMF) , by hrubý domáci produkt Indie mohol v tomto roku vzrásť o 4,9 %, čo by bolo najmenej za posledných 10 rokov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre