Trvalý euroval spustený!

Európa už má svoj nový a tento krát stály fond na záchranu problémových ekonomík a bánk. Jeho činnosť bola oficiálne zahájená dnes na zasadnutí ministrov financií v Luxemburgu.

Európsky mechanizmus stability – ESM (skôr známy pod označením trvalý euroval) bude mať do roku 2014 plnú úverovú kapacitu 500 miliárd eur. Spočiatku bude bežať spoločne s európskym nástrojom finančnej stability (EFSF), ktorý následne úplne nahradí.

Najväčším príspevkom prispeje najväčšia ekonomika Európy – Nemecko, ktorého podiel na celkovej kapacite bude 27 %. ESM bude považovaný za istý nový orgán Únie, ktorému bude predsedať Jean-Claude Juncker, ktorý je zároveň predsedom Euroskupiny.

ESM nie je riešenie, má získať čas

Spustenie ESM „znamená historický míľnik pri formovaní budúcnosti menovej únie“, uviedol Juncker po otváracom zasadnutí ministrov financií eurozóny, ktorí tvoria správnu radu fondu. Krajiny prvú splátku do fondu pošlú už tento týždeň.

ESM je len prostriedok. Skutočné riešenia krízy ešte len budú musieť prísť.

Komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn uviedol, že spustenie eurovalu poskytuje eurozóne dostatočne veľký a trvalý ochranný nástroj a umožní jej flexibilne reagovať na vznikajúce problémy. Nebude tak podľa neho potreba dočasných a provizórnych riešení, ako tomu bolo pri niektorých minulých situáciách.

Dočasný euroval počas svojej existencie už požičal spolu 190 miliárd eur pre Grécko, Írsko a Portugalsko. Niektorí kritici sa domnievajú, že aj kapacita 500 miliárd nebude dostatočná pre záchranu veľkých ekonomík eurozóny.

Dobrou správou však je, že vďaka týmto finančným prostriedkom ako aj rozumným nákupom dlhopisov zo strany ECB by sa mal získať dostatočný čas na riešenie problémov eurozóny. Samotný ESM krízu nevyrieši a to ani jeho úlohou nie je. Má len poskytnúť dostatočný čas, ktorý je natoľko potrebný.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre