Vyššie dane budú mať prednosť pred škrtmi

Francúzsko predstavilo svoj rozpočet pre rok 2013. Namiesto veľkých škrtov a úspor vo výdavkoch ide krajina smerom vyšších daní pre veľké podniky a bohatých. Ak sa Vám to zdá povedomé, niet sa čomu čudovať. S podobným princípom sa pri tvorbe rozpočtu počíta aj na Slovensku.

75 % je realitou

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault potvrdil, že realitou sa stane aj avizovaná 75 %-ná sadzba dane pre ľudí so zárobkom viac ako milión eur ročne. Trvá pritom na tom, že deviatim z desiatich občanov dane neporastú. Vláda plánuje vďaka plánovaným opatreniam zvýšiť príjmy o 20 miliárd eur. Ďalších 10 miliárd majú priniesť výdavkové škrty.

Dôraz na zvyšovanie daní je politikou nového francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorá je v rozpore s prevládajúcimi tendenciami v Európe. Tu sa krajiny uchyľujú skôr k šetreniu, aby sa tým pokúsili upokojiť investorov a znížiť si náklady na financovanie svojho dlhu. Francúzsko takýto trend odmieta a radikálne šetrenie nepovažuje za správny postup, ako sa dostať z krízy.

Opatrenia vlády

Medzi opatreniami, ktoré majú pomôcť rozpočtu sa nachádza napríklad 75 % daň pre ľudí zarábajúcich viac ako 1 milión eur, 45 % sadzba dane na príjmy vyššie ako 150 000 eur ročne.

Na dosiahnutí požadovaného deficitu sa majú podieľať z dvoch tretín zvýšené príjmy a z jednej tretiny úspory.

Ďalej zmrazenie vládnych výdavkov s výnimkou splátok dlhu a dôchodkov, odstránenie stropu pri majetkových daniach, zníženie daňových úľav pri veľkých korporáciách, či uvalenie dane z príjmu aj na kapitálové zisky a dividendy.

Vláda uvádza, že kým rezy v roku 2013 budú z dvoch tretín založené na zvyšovaní daní a jeden tretiny na výdavkových škrtoch, od roku 2014 by sa mal tento pomer vyrovnať.

Správny cieľ, no nesprávne nástroje

„Vláda pochopila, že rast verejného dlhu sa musí zastaviť, avšak spôsob, akým to robí nie je tou správnou cestou,“ uviedol Eric Chaney, hlavný ekonóm francúzskej poisťovne Axa. „Povedie to k silnému rastu daňového zaťaženia firiem, ich akcionárov a manažérov, inými slovami tých, ktorí vytvárajú pridanú hodnotu. Povedie to k ešte väčšej strate konkurencieschopnosti a tak k zníženiu dlhodobého rastu.“

Socialistická vláda vo svojom prvom rozpočte po voľbách trvá na tom, že dodrží svoj sľub znížiť rozpočtový schodok v budúcom roku pod 3 % HDP. V tomto roku sa očakáva deficit vo výške 83,6 miliárd eur, čo predstavuje 4,5 % HDP. Oficiálne údaje zverejnené v piatok ukázali, že verejný dlh krajiny sa v období od apríla do júna zvýšil až na 91 % HDP, oproti 89,3 % na konci marca.

Príliš ambiciózny plán

Premiér poukázal na to, že za posledných 5 rokov dlh vzrástol o až o 30 %. Podľa neho si vláda stanovila ambiciózne ciele, pričom podporovať by chcela malé a stredné podniky. Niektorí analytici však hodnotia ciele ako príliš ambiciózne, pretože sa domnievajú, že odhad rastu v najbližších rokoch je prehnaný.

Prezident Hollande bol zvolený vďaka programu, ktorý hovoril o upustení od šetrenia a úsporných opatrení a poukázaniu na to, že situácia sa dá zvládnuť aj iným spôsobom. Opozičné strany naopak uvádzajú, že vláda sa má viac zamerať na úspory vo verejných výdavkoch, čo by umožnilo nižší rast daní.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre