Španielsko vraj rokuje s EÚ: Témou je záchranný plán!

Španielsky minister hospodárstva, Luis de Guindos vraj tajne rokuje s orgánmi Európskej únie (EÚ) o záchrannom pláne pre Španielsko.

Cieľom rokovaní vraj majú byť štrukturálne reformy, ktoré sú hlavnou podmienkou pre pridelenie finančnej pomoci od medzinárodných veriteľov. Reformný plán by mal byť predstavený ešte pred oficiálnou žiadosťou Španielska o pomoc. Hovorí sa o dátume 27. septembra.

Informáciu priniesol Financial Times s odvolaním sa na vysokopostaveného činiteľa EÚ. Európska komisia špekulácie odmieta a hovorí, že ide o bežné rokovanie.

Nemecký minister financií, Wolfgang Shäuble tvrdí, že vláda v Madride na pomoc odkázaná nie je. Podľa neho krajina potrebuje opäť získať dôveru na finančných trhoch. Ako dodáva, cez rozrastajúce sa špekulácie, že Španielsko požiada o pomoc, sa táto dôvera nezlepší.

Krajina už má prisľúbenú pomoc 100 mld. eur pre svoj bankový sektor, ktorý je „nahnitý“ z dôvodu spľasnutia bubliny na realitnom trhu. Zdá sa však, že španielske banky budú potrebovať menej ako 100 mld. eur.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre