Čína zase dopuje, zúri Obama!

Nie je žiadnou novinkou, že vláda v Pekingu býva k svojim spoločnostiam nadmieru štedrá. Čínske dotovanie toho či onoho podnikania vytvorí bezkonkurenčného rivala, ktorý ľavou zadnou vymetá zákazky  zahraničným podnikavcom. Tí od zúrivosti penia a zároveň ukazujú prstom na Peking: „Dotuje ich vláda, narušuje hospodársku súťaž“.

Keď nám diaľnice stavia Čína

Pre príklad netreba odchádzať ďaleko: Výstižnou ukážkou je výstavba diaľnic v Európe, kde čínski stavbári dostávajú mnoho príležitostí. Dôvod? V časoch uťahovania opaskov je ním samozrejme cena! Správa poľského orgánu pre diaľničnú výstavbu ( GDDKia) informovala, že čínske stavebné firmy v rámci verejných zákaziek predložili ponuku, ktorá bola až o 60 % lacnejšia ako ponuky od konkurencie.

Dotované súčiastky

Ako vždy, na nekalý doping zo strany Číny upozorňujú rozhnevané Spojené štáty. Teraz medzi Čínou a USA hrozí nová obchodná bitka. Prezident USA, Barack Obama tvrdí, že Čína nezákonne dotuje vývoz automobilov. Ako oznámil na svojom predvolebnom turné v štáte Ohio, dnes na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) v súvislosti s týmto prípadom podal sťažnosť!

Aj keď čínske automobily vidieť v USA zriedkavo, Peking dotuje autosúčiastky, keď v rokoch 2009-2011 ich vývoz „zasponzoroval“ čiastkou 1 miliarda dolárov. Takéto kroky vedú k vážnemu narušeniu obchodu!

USA sa na Čínu sťažovali už v júli tohto roka. Sťažnosť podaná na WTO uvádza, že čínska vláda uvaľuje na importované automobily clo v neprimeranej výške. Peking sa obraňuje vlastným obvinením, keď tvrdí, že americké ministerstvo obchodu ukladá vysoké clá na dovážaný čínsky tovar.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

A co sa im cudujete? Kde budu nalievat tie prebytocne peniaze..otacat ich v podnikaniii a nahromadit viac este :-DD

ak im štát zadotuje 60 % z ceny, je jasné že zvyšok sveta šancu nemá??!! Našťastie sa najdu takí ktorým je prvoradá kvalita!

Ved oni si rozmyslia, ked sa im tie cesty ci cokolvek ine zacne rozsypat :-/ Kvalita je No. 1 !!!!