Priemyselná produkcia v USA klesla najviac za 3 roky

Americká priemyselná produkcia klesala minulý mesiac o 1,2 %, čo je najprudšie spomalenie za posledné tri roky. Stoja za tým okrem iného aj problémy fabrík v Mexickom zálive kvôli hurikánu Isaac. Výroba v USA za august klesla o 0,7 %, čo je znamenie, že americkí maloobchodníci majú stále strach z neistej ekonomickej klímy.

Naopak, už druhý mesiac po sebe vzrástli maloobchodné tržby. Ich nárast o 0,9 % bol spôsobený predovšetkým vyššími výdavkami na pohonné hmoty. Práve vyššie ceny benzínu sú do značnej miery zodpovedné za najrýchlejší mesačný rast cien za obdobie troch rokov a to až o 0,6 %. Nebyť zvýšenia cien palív, rast inflácie by bol len na úrovni 0,1 %. Ročná miera inflácie vzrástla na 1,7 %, oproti 1,4 % v júli, avšak stále je výraznejšie pod 2 % inflačným cieľom FEDu.

Výdavky môže tlmiť inflácia

Výdavky na motorové vozidlá a automobilové diely oproti predchádzajúcemu roku vzrástli výrazne a to až o 10,7 %. Výdavky na oblečenie a domácnosť sú oproti augustu 2011 vyššie o 5,8 %.

Infláciu ťahajú predovšetkým  ceny palív a potravín.

Dáta sú mierne lepšie ako sa predpokladalo, avšak niektorí analytici sa obávajú, že nárast výdavkov môže zmierniť vyššia inflácia. Existuje totiž riziko, že rastúce ceny potravín a pohonných hmôt môžu znamenať tlak na výšku domácich výdavkov.

Obavy o to, že americká ekonomika môže strácať na sile viedlo Federálny rezervný systém k tomu, aby rozhodol o ďalšej injekcii v podobe každomesačne pumpovaných 40 miliárd dolárov do americkej ekonomiky.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre