Povedzte, čo iné sa dalo čakať?!

Čo iné, ako rozzelenané euro sa dalo čakať po včerajšom rozhodnutí FEDu (centrálna banka USA), ktorý do ekonomiky USA uleje 40 miliárd MESAČNE! Po akú dobu bude tento program trvať, známe nie je. „Až kým sa nezlepší klíma na pracovnom trhu“, znelo vyjadrenie americkej centrálnej banky. Dôsledky sú jasné: Ponuka čerstvých peniažkov znižuje atraktívnosť dolára, ktorý oslabuje voči mnohým svetovým menám.

Vedľajšie účinky

Finančná verejnosť sa neobmedzených masívnych stimulov tak trochu obáva: Ako poznamenal Ulrich Leuchtmann, menový stratég z Commerzbank, rozhodnutie FEDu môže mať mnoho vedľajších účinkov ako špekulatívne bubliny na komoditnom trhu či vyššia volatilnosť na finančnom trhu.

[poll id=”19″]

K 21:09 si euro voči doláru pridáva jedno percento, keď dosahuje úroveň 1,31173 dolárov. Napriek tomu to nie je len centrálna banka Spojených štátov, ktorej môže euro dúchať stoličku. Ešte pred FED-om mu pobalzamoval nervy Mario Draghi, prezident Európskej centrálnej banky, ktorý potvrdil, že ECB bude skupovať dlh krízových ekonomík eurozóny. Jeho slova finančné trhy plne akceptovali a zmiernenie napätia, ktoré po rozhodnutí ECB nasledovalo, podnietilo väčšiu chuť zariskovať. Z tohto vývoja dnes ťaží euro, španielske a talianske dlhopisy či európske akcie.

Graf: Dnešný vývoj eura voči doláru

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre