Keď šport zanecháva trvalé následky

Áno, aj šport sa môže podpísať pod zdravie tej – ktorej ekonomiky. Myslím tým najmä veľké športové udalosti, ako boli nedávne Olympijské hry v Londýne či Majstrovstvá Európy (ME) vo futbale v Poľsku. Kým sme v pozadí toľkej eufórie hovorili o športovom duchu a rekordoch sveta, na pojmy ako efekt vytláčania sme tak trochu nemysleli.

Ťažké to leto

Dnes, keď v médiách vidím titulky typu „Obchodníci v Británii mali ťažké leto“, v pozadí úškrnu si pomyslím: Neskoro! Mnohým londýnskym reštauráciám, hotelom a maloobchodíkom sa stalo presne to, čoho sa obávali. Báli sa totiž, že turisti sa sem zo strachu preplneného a predraženého mesta rozhodnú radšej necestovať, takže svoje peniaze po dobu troch týždňov (trvanie OH) minú na iných miestach. Veru, stalo sa!

Čo z vyčačkaného mesta a prehnaných očakávaní, keď sa peniaze turistov otáčajú napr. v romantickom Paríži či na plážach v Katalánsku. Veru, ani ja by som neriskoval, že má zastihne neúnosne drahý Londýn. Zdá sa, že podobným štýlom ako ja uvažovali viacerí, keďže turistickú aktivitu tu v lete zastihol medziročný prepad.

Tržby maloobchodu môžu byť len prvým následkom tohtoročných OH. Pre ukážku, aké ďalšie nepriaznivé účinky sa môžu po čase objaviť, stačí predložiť terajšie fotografie z Atén.

FOTO: Olympijský štadión v Aténach po 8. rokoch

Hovoriť o olympijských strediskách ako o dlhodobých investíciách je ako uvažovať o zvyšovaní platov na Slovensku. Veľké prípravy, viacročné plány a nakoniec veľké nič. Spolieham sa však na slová Wolfganga Maenniga, nemeckého profesora ekonómie, ktorý povedal, že Londýn sa z hore zobrazených chýb poučí a po OH z kapacity štadiónov uberie. Ja len dodám, že som zvedavý a zároveň držím palce!

Spoločnosti v Poľsku chceli získať veľké zákazky. Ich zlacnené ponuky ich doviedli ku krachu!

Tucet krachujúcich. Kvôli futbalu

Neboli to len Briti, ktorý mali pred športovou udalosťou takéhoto rozsahu veľké oči. Popálili sa aj Poliaci, ktorí mali pred očami veľké zákazky pre svoje firmy. S príchodom ME prišla i vidina veľkých a lukratívnych stavebných projektov, ktorá spoločnosti prinútila ísť s cenou výkonov nadol. Napriek vysokým počiatočným investíciám sa tieto podniky púšťali do predbežných prác.

Platby od zákazníkov ale prišli oveľa neskôr ako stavbári predpokladali, prípadne neprišli vôbec! Práve o to sa zakoplo mnoho stredne veľkých poľských firiem. Čo dodať, jednoducho ostali na prázdno. Bilancia? Od začiatku roka je v platobnej neschopnosti približne 100 stavebných firiem z Poľska.

Čo dodať, celú situáciu krásne zobrazuje tento obrázok:

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Tak to chodi..dopredu vytipovane firmy si medlia ruky z dobre naformulovanych zakazoch..je to ako vsade. Niekde sa pribuda niekde zase ubuda-to je teraz prikladom obycajnych predajcov ktory doplacaju na tuto sportovu bublinu

Ja by som bol za, keby sa to robí formou outsorcingu..jednoducho sa prenajme nejaký areál kde sa OH budú diať ..či to bude štadion starší novší..to by bolo úplne jedno. Ide predsa o šport a nemusia sa sem vrážať zbytočne toľké peniaze ktore nakoniec dopadnu ako prva foto