Lexmark končí s atramentovými tlačiarňami

Spoločnosť Lexmark oznámila, že ako súčasť úsilia o zlepšenie svojej ziskovosti, ukončí podnikanie v oblasti atramentových tlačiarní. Americká firma uviedla, že do roku 2013 zastaví rozvoj technológii a do roku 2015 uzavrie svoju továreň na atramentové tlačiarne v Cebu na Filipínach. Výsledkom by malo byť prepustenie 1700 ľudí.

Okrem toho plánuje Lexmark predať niektoré zo svojich 1000 patentov súvisiacich s atramentovými tlačiarňami. Spoločnosť uviedla, že tento rok očakáva úsporu vo výške 95 miliónov dolárov.

Tento krok nasleduje po najnovších správach o zisku, ktorý v druhom kvartáli klesol na 39,2 miliónov dolárov, čo je až o 61 % menej ako v rovnakom čase pred rokom.

Ako uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Paul Rook, bolo to ťažké rozhodnutie, ktoré je však potrebné na dosiahnutie lepšej ziskovosti a významných úspor. Firma bude aj naďalej predávať laserové tlačiarne a zameria sa aj na jej zobrazovací softvér a služby pre správu dokumentov.

Viac zdieľame, menej tlačíme!

Predaje atramentových zariadení v poslednom období klesajú aj z toho dôvodu, že používatelia stále viac zdieľajú svoje fotografie na sociálnych sieťach, namiesto toho aby si ich tlačili. Trhu, ktorý zostal dominujú firmy HP, Canon a Epson, ktoré predstavujú celosvetovo 90 % podiel na predaji atramentových tlačiarní.

Akcie spoločnosti Lexmark po oznámení včera vzrástli o 13,73 % na 21,62 dolárov.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

zrejme spravne rozhodnutie ked si akcie pridali taky zisk..ani ja nepovazujem male privatne tlaciarne za super volbu..ked uz tak ak nejaku ciernobielu – cisto dokumenty :-D