Recesia v britskej ekonomike pokračuje, no je miernejšia!

Britská ekonomika v období apríl až jún poklesla menej ako sa pôvodne predpokladalo. Revidované údaje Úradu pre národné štatistiky (ONS) ukázali, že hospodárstvo kleslo počas druhého štvrťroku o 0,5 %, oproti 0,7 %, ktoré boli oznámené minulý mesiac. Pôvodný odhad bol radom odborníkov považovaný za prehnane skeptický.

„Tak zle [ako sme si mysleli] sa nedarilo sektoru výroby, podobne ako stavebníctvu,“ uviedol Joe Grice z ONS. Revízia v oboch sektoroch zodpovedala úprave o  0,1 %. Výstup v odvetví stavebníctva klesol o 3,9 %, pričom predchádzajúca prognóza hovorila o poklese o 5,2 %.

Stále v problémoch

Ani revízia údajov však nezmenila celkový pohľad na obraz ekonomiky Veľkej Británie, ktorá sa aj naďalej prepadá. V recesií je už tri štvrťroky za sebou a oproti svojej predkrízovej úrovni je nižšie o viac ako 4 %. Analytici predpokladajú, že k rastu by mohlo dôjsť v aktuálnom štvrťroku a to čiastočne vďaka vplyvu olympijských hier.

Vláda je obviňovaná, že prehnané škrty podkopávajú rast. Hovorca ministerstva financií uviedol: „Británia sa zaoberá niekoľkými veľmi hlboko zakorenenými domácimi problémami a vážnou dlhovou krízou v zahraničí a to je dôvod, prečo sa uzdravovanie ekonomiky ukázalo ako pomalý a náročný proces. V porovnaní s pred dvoma rokmi je však nižší deficit, inflácia a je viac miest v súkromnom sektore.“

Zázrak?!

Niektorí sa však môžu pýtať, prečo sa ekonomika zmenšuje, keď nezamestnanosť klesá. Joe Grice uviedol, že jedným z dôvodov tejto anomálie bol prechod zamestnancov na čiastočný úväzok, čo na druhej strane ovplyvnilo „výrobné kapacity“ hospodárstva. Ako však dodal, je to veľmi podobná situácia s mnohými ďalšími ekonomikami mimo Britániu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre