Ekonomike Indonézie sa darí

Indonézska ekonomika rástla v druhom štvrťroku 2012 rýchlejšie, ako sa očakávalo. Pokles exportu bol kompenzovaný rastúcou domácou spotrebou. Od apríla do konca júna rástla ekonomika oproti predchádzajúcemu roku o 6,4 %. Analytici očakávali pomalší rast na úrovni 6,1 %. Ekonómovia uvádzajú, že zvýšiť domáci dopyt pomohli nízke úrokové sadzby, stabilné spotrebiteľské ceny a podnikateľská dôvera.

Indonézia je druhá najväčšia ekonomika v juhovýchodnej Ázii. „Podľa dnešných údajov zostáva Indonézia jednou z najrýchlejšie rastúcich a čo je možno ešte dôležitejšie, jednou z najstabilnejších ekonomík v Ázii,“ uviedol Taimur Baig, ekonóm Deutsche Bank. Domáca spotreba predstavuje takmer 60 % celkovej ekonomiky Indonézie.

Pozor na Čínu

Aj napriek dobrým číslam a relatívne nízkej závislosti na exporte však analytici varujú, že rast Indonézie ešte môže ovplyvniť spomalenie svetovej ekonomiky, najmä v Číne.

Podstatnú časť exportu Indonézie tvoria komodity a prírodné zdroje, a práve Čína je kľúčovým trhom pre dodávky týchto produktov. Rast v krajine sa však spomaľuje. Jej ekonomika rástla v druhom štvrťroku o 7,6 %, čo je najpomalší rast za posledné tri roky. V dôsledku toho sa očakáva spomalenie dopytu po komoditách, čo by malo za následok zníženie cien a následne mohlo zraziť rast Indonézie.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre