(Ne)výhody Olympijských hier pre britskú ekonomiku

Aj keď sa teraz, počas Olympijských hier, pozeráme na Britániu ako silnú a žiarivú krajinu, v skutočnosti sa za ňou skrýva chorľavá ekonomika.

Hospodárstvo sa od roku 2011 nachádza v recesii a nezamestnaných tu stále pribúda. Mnohí očakávajú, že potrebný impulz môžu ekonomike dodať Olympijské hry.

(ne)dlhodobé investície

Ako dlhodobé sú investície do tohtoročnej Olympiády, sa ukáže až časom. Pri predošlých hostiteľským mestách sa miliardy alokovali do infraštruktúry, predovšetkým do športových stredísk. Keď sa však pozrieme na ich stav teraz, s odstupom niekoľkých rokov, mnoho investícii jednoducho osirelo.

Zdá sa, že najhoršie dopadli Atény. Na športové strediská sa tu minulo celkom 6 miliárd dolárov. Dnes sú tieto strediská nevyužité, nakoľko sú náklady na prevádzku a udržiavanie veľmi vysoké.  Wolfgang Maennig, profesor ekonómie sa domnieva, že Londýn sa z týchto chýb poučí. Preto sa Olympijský štadión po hrách úplne prestavia a zo svojej kapacity uberie jednu tretinu.

Tu veľa a tu nič!

Napriek tomu má táto MEGAAKCIA aj pozitívne účinky, no treba dodať, že zmodernizované štadióny a vlakové stanice v Londýne, nevyriešia problémy v iných častiach krajiny.

Pravdou je aj to, že investície použité na Olympiádu, budú jednoducho chýbať inde. Taktiež je tu tzv. efekt vytláčania, ktorého sa bojí mnoho britských reštaurácii a hotelierov. Čo to znamená? Turisti sa sem zo strachu preplneného a predraženého mesta rozhodnúť radšej necestovať, takže svoje peniaze za dobu troch týždňov minú na iných miestach.

Príležitosti pre firmy

Aggreko, najväčší poskytovateľ generátorov na svete, podpísal s mestom Londýn zmluvu v hodnote 80 miliónov libier (cca 102 miliónov eur) na zabezpečenie napájania. Ďalším profitujúcim je skupina hotelov Intercontinental, ktorá pôsobí v olympijskej dedine. Z peňazí turistov môžu ťažiť aj značky ako Marks & Spencer , Next a Sainsbury.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

Tych turistov tam vela teda nie je, aaspon podla toho, co pisu noviny, staci si vyguglit ‘ghost town london olympic’. 400 eur za izbu a noc je veru dost aj pre bohatsich..