Olympijský výbor má peňazí až až

Medzinárodný Olympijský výbor (MOV), ktorý organizuje letné a zimné Olympijské hry, je na tom finančne tak dobre ako nikdy predtým. Finančné rezervy organizácie dosahujú výšku až 558 miliónov dolárov (460 mil. eur). Vďaka tomu prezident MOV,  Jacques Rogge (na snímke), hodnotí aktuálny finančný stav organizácie ako „veľmi silný a zdravý“.

Od konca roku 2001 sa rezervy výboru navýšili viac ako 5-násobne. Z celosvetového predaja televíznych práv z Olympiády vo Vancouveri (2010) a tohtoročných hier v Londýne, by do kasy MOV malo plynúť 3,9 miliardy dolárov (3,22 mld. eur).

Pre budúci cyklus Olympijských hier v Soči (2014) a v Rio de Janeiro (2016) sa tieto príjmy odhadujú na 3,6 miliárd dolárov (2,98 mld. eur).

Cieľ: udržať náklady pod kontrolou

„Netrpíme stratami z predaja televíznych práv, ako to mnohí predpokladali“, povedal prezident MOV. Ako tvrdí, cieľom musí byť aj naďalej redukovanie gigantickosti hier. „Musíme zostať realistickí a mať náklady a veľkosť hier naďalej pod kontrolou, hovorí 70-ročný Belgičan.

Medzinárodný Olympijský výbor sídli v meste Lausanne vo Švajčiarsku. Čo sa týka zisku MOV, 92 % sa rozdeľuje organizáciám v olympijskom hnutí na podporu výstavby športovísk na Olympijských hrách a pre podporu rozvoja športu na svete.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre