Bez peňazí je ďalší španielsky región. Môže ich byť viac!

Už to nie je len región Valencia, ktorý potrebuje peniaze priamo od centrálnej vlády v Madride. Pripája sa k nemu ďalšia skrachovaná autonómna oblasť – Murcia.

Prezident tohto regiónu, Luis Ramón Valcárcel, v nedeľu oznámil, že požiadal o pomoc vo výške 200 – 300 miliónov eur, pričom verí, že prostriedky budú k dispozícii už v septembri. To ale nie je všetko. Podľa informácií z médií uvažujú o čerpaní pomoci z novo založeného záchranného španielskeho fondu (FLA) ďalšie 4 zo 17 autonómnych oblastí Španielska. Nedávno založený záchranný fond disponuje prostriedkami vo výške 18 miliárd eur.

Už v piatok (20. júla ) prišiel zúfalý výkrik z regiónu Valencia, ktorý bude potrebovať približne 2 miliardy eur. Ako tvrdí jeden zo stratégov banky Royal Bank, je len otázkou času, kedy sa celé Španielsko (nie len bankový sektor) uchýli pod krídla eurovalu.

V pozadí tohto celého sa do ulíc vyberajú tisícky demonštrantov z rôznych regiónov, ktorí sú proti úsporným opatreniam Madridu. Demonštrácie, ktoré sa konali v sobotu večer, sa podľa všetkého zaobišli bez komplikácií, keď protesty skončili na mieste Puerta del Sol v centre Madridu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre