Guvernér Bank of England volá po reforme sadzby Libor

Sir Mervyn King (na snímke), guvernér Bank of England navrhol, aby guvernéri centrálnych bánk a regulačné orgány diskutovali na zasadnutí v septembri v Bazileji o možnej reforme sadzby Libor. Guvernér Bank of England informoval v liste ďalších centrálnych bankárov o veľmi jasnej potrebe radikálnej reformy systému stanovovania sadzby Libor. Tento krok prichádza po tom, čo sa sadzba stala základom obrovského škandálu.

Americký minister financií Timothy Geithner v stredu uviedol, že reforma sadzby Libor musí byť medzinárodným úsilím.

Kauza Barclays a iní

Proces akým je stanovovaná sadzba Libor, ktorá je základom pre mnohé operácie na bankovom trhu bol zdiskreditovaný po kauze, v ktorej hrala hlavnú úlohu banka Barclays, avšak počas ďalšieho vyšetrovania sa ukázalo, že na manipulácii sa podieľali tiež mnohé ďalšie významné banky.

Vo štvrtok priniesol Financial Times správu o tom, že sú vyšetrované štyri veľké európske banky za pokus o manipuláciu sadzby Euribor, čo je ekvivalent sadzby Libor v eurozóne.

Vyšetrovatelia podozrievajú banky, že manipulovali medzibankové úrokové sadzby kvôli zisku z obchodnej činnosti, alebo pre zníženie svojich nákladov na požičiavania si počas globálnej finančnej krízy. Libor sa určuje denne k americkému doláru a ďalším menám. Viac o sadzbe Libor, ako aj o spôsobe jej určenia si môžete pozrieť v našom videu nižšie:

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre