Najhodnotnejším športovým klubom na svete je Manchester United

Manchester United stratil v posledný deň sezóny titul v Premier League, keď potrebné body na prvé miesto získal vo svojom zápase Manchester City. United tak nezískal svoj okrúhly 20-ty titul vo svojej histórii a u miliónov fanúšikov po celom svete zavládlo sklamanie.

„Červení diabli“ si však môžu uplatniť nárok na iný titul a síce na najcennejší športový tím na svete. Ako hovorí odhad magazínu Forbes, aktuálna hodnota Manchestru United je 2,23 miliárd dolárov, čo je o 19 % viac, ako hodnota druhého klubu v poradí, ktorým je Real Madrid s hodnotou 1,88 miliardy dolárov.

Vstup na burzu

Fanúšikovia Manchestru United budú mať už čoskoro šancu vlastniť časť tohto kultového klubu. Ten sa totiž chystá na primárnu emisiu akcií na burze New York Stock Exchange (NYSE). Terajším majiteľom tohto slávneho klubu je od roku 2005 americký miliardár Malcolm Glazer.

Nedá sa však očakávať, že so vstupom na burzu sa bude meniť väčšinový majiteľ. Glazer má totiž v úmysle kontrolu nad klubom udržať. Dosiahnuť to má vďaka dvoj-triednej štruktúre akcií, kedy akcie držané Glazerom budú mať hlasovacie právo 10 hlasov na akciu, zatiaľ čo akcie držané investormi budú mať pri hlasovaní hodnotu jedného hlasu na akciu.

Dvoj-triedne typy akcií sú neobvyklé, avšak pri významných spoločnostiach, akými sú napríklad Facebook, LinkedIn, či New York Times sa využívajú na udržanie si kontroly, zatiaľ čo vlastnícke podiely sa predávajú verejnosti.

Čítaj viac: Manchester United mieri na Wall Street

Lukratívny sponzoring

Vďaka peniazom získaným pri emisii akcií, klub bude môcť znížiť svoje obrovské zadlženie. Manchester United je pritom známy lukratívnymi sponzormi.

Poisťovňa Aon platí ročne 31 miliónov dolárov, aby bola táto značka uvedená na dresoch tímu. Táto dohoda je platná až do roku 2014. V minulom roku zas klub podpísal štvorročnú zmluvu s DHL Express v hodnote 62 miliónov dolárov ohľadom tréningovej výstroje.

Dva futbalové kluby Manchester United a Real Madrid sú síce na vrchole najcennejších klubov sveta, avšak v prvej 50-ke ďalej dominujú mužstvá amerického futbalu. To potvrdzuje mužstvo Dallas Cowboys s hodnotou 1,85 miliardy dolárov, pričom rovnakú hodnotu má taktiež baseballový klub New York Yankees, ktorý sa nachádza na treťom mieste.

Poradie prvých 10 športových tímov

01. Manchester United – 2,23 miliardy dolárov

02. Real Madrid – 1,88 miliardy dolárov

03. New York Yankees – 1,85 miliardy dolárov

04. Dallas Cowboys – 1,85 miliardy dolárov

05. Washington Redskins – 1,56 miliardy dolárov

06. Los Angeles Dodgers – 1,40 miliardy dolárov

07. New England Patriots – 1,40 miliardy dolárov

08. FC Barcelona – 1,31 miliardy dolárov

09. New York Giants – 1,30 miliardy dolárov

10. Arsenal London – 1,29 miliardy dolárov

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre