Akciový trh čaká na Formule

Akciové trhy čakali na príchod inštitúcie Formula One Group začiatkom júna, no nedočkali sa. Výkonný riaditeľ Bernie Ecclestone to zdôvodnil nasledovne: „Trhy sú v súčasnosti nepokojné. Počkáme, aby sme dosiahli lepšiu cenu akcií“, argumentoval 81-ročný manažér.

Pôvodný plán bol emitovať akcie na burze v Singapure, pričom sa hovorilo o cieľovej sume 3 miliardy dolárov.

Tak ako Ecclestone

Kedy prídu formule na burzu? Tak toto je zatiaľ otvorená otázka, no riaditeľ F1 upokojuje: „Povedali sme, že verejný úpis akcií sa uskutoční tento rok, takže sa v tomto roku konať bude“, hovorí Ecclestone. V obchodne orientovaných kruhoch sa začína špekulovať, či Ecclestone na burzu naozaj chce ísť.

Časť finančnej verejnosti ale Ecclestonov argument neakceptuje. Manažér Formula One je pod tlakom z dôvodu kauzy pre uplácanie bankára Gerharda Gribowskyho z banky BayernLB, ktorý sa k tomuto činu priznal. Gribowsky si pýtal 44 miliónov dolárov za to, že spoločnosti Formula One lacno predal práva z konkurznej podstaty skrachovaného mediálneho podniku Leo Kirch. Ako niektorí tvrdia, Ecclestone  IPO odmieta, pretože chce počkať, kým celá aféra utíchne.

Ekonomicky príťažlivý šport

Formula 1 patrí k jedným ekonomicky najlukratívnejším športom. Dôvodov je viacero: V prvom rade je to globálna reklamná platforma, ktorá každé dva týždne pritiahne pred televíziu milióny ľudí. Je to proste super zárobkový model – Automobilky platia, aby tu mohli jazdiť, sponzori kešujú, aby tu mohli inzerovať a pozadie toho všetkého dotvárajú nemalé príjmy z televíznych práv.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre