Pozrime sa, čo čaká Francúzov: Okrem iného aj 75 % daň pre bohatých

Francúzsky premiér, Jean-Marc Ayrault (na snímke), vyzval Francúzov k tomu, aby sa postavili za vládu v riešení „drtivej“ a „bezprecedentnej“ dlhovej krízy. Vo svojom úvodnom prejave k parlamentu predstavil plány novej socialistickej vlády na najbližších päť rokov.

75 % – nový postrach bohatých

Potvrdil, že tí, ktorí zarábajú viac ako milión eur, budú zaťažení daňovou sadzbou 75 %. Ayrault tiež uviedol, že Francúzsko povolí manželstvá a taktiež adoptovanie detí homosexuálnymi pármi. Podľa prieskumu verejnej mienky uskutočneného začiatkom roka, je 63 % obyvateľov za možnosť homosexuálnych manželstiev a 56 % za povolenie adopcií. Ďalej Ayrault vyhlásil, že podiel jadrovej energie na výrobe elektriny do roku 2025 zo súčasných 75 % na 50 %.

V prejave sľúbil, že ľudia s nižšími príjmami by mali byť ušetrení náporu rozpočtových škrtov a zvyšovania daní. Taktiež uviedol, že vláda bude pokračovať v plánoch na zamestnanie tisícok nových učiteľov a policajtov, rovnako ako na vytvorení 150 000 štátom podporovaných pracovných miest.

Čísla pozitívnu budúcnosť nepredpovedajú

Ayrault uviedol, že bude potrebné tiež revidovať ekonomický rast krajiny. HDP by malo pravdepodobne rásť o 0,3 % v tomto roku, namiesto doteraz predpovedaným 0,5 % a o 1,2 % v roku 2013 namiesto pôvodne očakávaným 1,7 % HDP. Štát platí ročne svojim veriteľom 50 miliárd eur a dlhová záťaž tak podľa Ayraulta ohrozuje sociálny systém a verejné služby.

Cieľom uťahovania opaskov tak bude dosiahnuť do roku 2017 vyrovnaný rozpočet. Ako dodal, medzi rokmi 2007 – 2011 vzrástol francúzsky dlh o 600 miliárd na takmer 1800 miliárd eur, čo predstavuje 90 % každoročne vyprodukovaného bohatstva vo Francúzsku.

Do konca tohto roka by tiež mala byť vytvorená Verejná investičná banka, ktorá by mala podporovať priemyselné investície.

Sarkozyho neporiadok

Audítori tento týždeň varovali, že francúzska vláda bude musieť v tohtoročnom rozpočte vyplniť dieru až 10 miliárd eur, aby sa jej podarilo splniť cieľovú výšku deficitu. Minulý týždeň bolo oznámené, že francúzsky štátny dlh vzrástol v prvom štvrťroku na 74 miliárd eur, čím sa francúzsky verejný dlh dostal na úroveň 89 % HDP. Ayrault obvinil zo zlej ekonomickej situácie krajiny predchádzajúcu stredo-pravú vládu prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre