Akcie automobiliek lákajú cenou. Ale pozor!

Nemecký akciový barometer DAX utrpel v posledných týždňoch rapídne straty. Viac než samotný akciový index klesali akcie automobilových spoločností, ktoré do nemeckého indexu patria: akcie Volkswagenu si od svojho marcového vrcholu odpísali 20 %, akcie BMW a Daimler až 30 %. Napriek tomu si DAX za ten čas odpísal „len“ 15 %.

Pre vysoké straty sa môžu akcie nemeckých autokonštruktérov zdať lákavé. Niet sa preto čudovať, že sa na finančných trhoch vynárajú otázky typu: Prečo sú akcie automobiliek tak vypredávané? Je správny čas ich nakúpiť?

V takýchto situáciách prichádza analýza základných ukazovateľov: aké sú vyhliadky na zisk danej spoločnosti, ako sa vyvíja jej predaj či podiel na trhu, ako je to s novými produktmi atď, atď..?

Jeden z piatich

Podľa prieskumu banky DZ Bank je nálada obchodníkov na veľmi nízkej úrovni. Iba jeden z piatich opýtaných očakáva, že akcie automobiliek budú v najbližších šiestich mesiacoch rásť. Predpovede tak netešia a trh počíta s poklesom zisku pri Volkswagene i BMW. Zvyšujú sa tiež obavy o čínsky hospodársky rast či ekonomický vývoj v USA. Aj keď nedávny eurosamit priniesol na finančné trhy radosť, problémy vyriešené nie sú.

Graf: Vývoj kurzu akcií Volkswagen za posledných 6 mesiacov

Majú z čoho okresávať

Treba tiež pripomenúť, že si automobilové akcie začiatkom roka pripísali rapídne zisky. Jednoducho majú z čoho okresávať. Akcie Volkswagen sa od januára do marca tohto roka zhodnotili o 26 %, akcie Daimler a BMW až o 45 %. Akciový index DAX 30 sa za rovnaké obdobie zhodnotil o 23 %. To ale nie je všetko. Hodnota akcií nemeckých automobiliek sa v rozmedzí rokov 2009 – 2011 priam strojnásobila!

Nový hospodársky stimul v objeme 120 miliárd eur, ktorý sa na eurosamite prijal, môže tieto nemecké firmy nakopnúť. Stále tu však máme chorľavé Španielsko, Taliansko či Cyprus, s ktorými sa finančné trhy nemaznajú. Čo viac dodať, treba byť opatrný!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre