Ide sa privatizovať

Talianska vláda dúfa, že predajom troch štátnych podnikov získa 10 miliárd eur, ktoré jej pomôžu znížiť svoje obrovské zadĺženie. Premiér Mario Monti charakterizoval opatrenia, ktoré tiež zahŕňajú zníženie počtu štátnych zamestnancov ako robustné. Privatizovať sa majú firmy Fintecna, SACE a Simsest. Pravdepodobná je však aj ďalšia privatizácia.

Vláda okrem toho plánuje zníženie počtu svojich vojenských síl a predaj nehnuteľností, ktoré sa po tomto procese uvoľnia. Majetok bude vložený do fondu, následne ocenený a predaný súkromným investorom.  V ďalších úsporných opatreniach má vláda v úmysle zlúčiť niektoré útvary a tým znížiť počet zamestnancov.

Taliansko je v problémoch hlavne pod ťarchou svojho verejného dlhu, ktorý je vo výške asi 120 % HDP. Talianska centrálna banka vo štvrtok oznámila, že verejný dlh krajiny dosiahol rekordnú výšku 1,95 bilióna eur.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre