Zahraničný obchod Číny dosiahol rekord!

Ako dnes oznámila colná správa v Pekingu, zahraničný obchod 2. najväčšej ekonomiky sveta vzrástol v máji medziročne o 14,1 %. Celkový objem zahr. obchodu na úrovni 340 miliárd dolárov tak predstavuje nový rekord.

Vzrástol najmä vývoz, ktorý sa medziročne navýšil o 15,3 %. Dovoz rástol o 12,7 %. Za 5 mesiacov roka 2012 rástol objem zahraničného obchodu o 7,7 % (v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka).

Chladne priemysel aj inflácia

Kým nedeľné dáta z Pekingu tešia, včera tomu tak nebolo. Podľa včerajších informácií predstavuje májový rast priemyselnej výroby 9,6 %, čo je najmenej za posledné tri roky. V Číne spomaľuje aj inflácia, a to na najnižšiu úroveň za posledné dva roky.

Pozitívny impulz prišiel z oblasti domáceho dopytu. V máji vzrástol čínsky automobilový trh o takmer 16 %. Od začiatku roka tu výrobcovia predali už 6,33 milióna vozidiel. Rozširovať podnikanie tu plánuje aj európska automobilka Volkswagen. Čína je najväčším odbytoviskom automobilov na svete.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

nech len rastú, aspoň nám pomôžu s tým “brajgelom” tu v EÚ :D

25Petter – tí majú toľko devízových rezerv, že aj keby nejaký čas nerástli tak nás zachránia a ešte im aj ostane. A sa im nečudujem – využiť 5 % úrok pri talianskych dlhopisoch, to je faaaajn