Krízu pociťuje aj Moskva. Cez rubeľ!

Finančné turbulencie, ktoré spôsobujú aktuálne problémy vo svete, cíti aj Putinova Moskva. Ruská mena „rubeľ“ si voči doláru za posledný týždeň odpísala až 6 %. Ako povedal jeden analytik z Moskvy, investori jednoducho idú za dolárom. V piatok sa dolár obchodoval pri úrovni 34 rubľov, čo je najviac za posledné tri roky. Ešte na začiatku mája stál americký dolár 30 rubľov.

Čo to znamená? Ruský rubeľ tratí na hodnote! Kým na začiatku mája si Rusi kúpili jeden dolár za 30 rubľov, teraz zaň “zacálujú” až 34 rubľov. Oslabenie je badateľné aj na priloženom grafe nižšie.

„Kurz rubľa sa pohybuje v určenom koridore”, reaguje ruský minister financií Anton Siluanow.Pod výrazným tlakom sa nachádza aj cena ropy. Komodita od začiatku mája stratila už 14 % hodnoty. Rusko navyše ohrozuje silný odliv kapitálu. Za minulý rok bol kapitálový odliv na úrovni 84  miliárd dolárov, v roku 2012 to môže byť až 100 miliárd USD!

Lacný rubeľ, lepší vývoz

Devalvácia rubľa má však aj svojich zástancov. Ako tvrdí podpredseda centrálnej banky v Rusku, Sergej Schvetsov, rubeľ výrazne pomôže vývozu ruskej ropy či plynu. Táto reakcia sa následne postará o prílev dolárov do rozpočtu, tvrdí Schvetsov. Ruská vláda i prezident zmierňujú strach slovami, že Rusko má dostatok prostriedkov, aby sa s dôsledkami krízy vyrovnalo.

Graf: Vývoj menového páru USD/RUB (dolár/rubeľ) za posledných 6 mesiacov 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre