Írsko v referende schválilo nový fiškálny pakt EÚ

Podľa oficiálnych výsledkov referenda voliči v Írsku schválili fiškálnu zmluvu EÚ. Za pakt hlasovalo len niečo cez 60 % voličov, ktorý sa referenda zúčastnili. Pakt je zameraný na presadzovanie sprísnených pravidiel eurozóne. Írsky  premiér Enda Kenny vyhlásil, že krajina vyslala „silný signál“ a že je pripravená riešiť svoje ťažké ekonomické problémy.

Hlasovanie proti paktu by síce nezablokovalo celú dohodu, ale bolo by prekážkou pre čerpanie záchranného balíka, na ktorom je Írsko závislé. Finančnú pomoc od EÚ a MMF dostala krajina koncom roka 2010.

Základný kameň budúcej stability

Zmluva musí byť schválená v 12 zo 17 krajín eurozóny, avšak Írsko bolo jedinou krajinou, kde jej schválenie bolo podmienené referendom. Írsky premiér po oznámení výsledkov uviedol, že budú spolupracovať s EÚ na podpore rastu v celej eurozóne. „Vývoj v bankovom sektore v Európe potrebuje komplexné riešenie a írsky dlh bánk musí byť súčasťou tohto riešenia,“ uviedol Kenny na tlačovej konferencii. Ako dodal, tento krok nevyrieši všetky problémy krajín, ale je to jeden z mnohých základných kameňov potrebných na zabezpečenie budúcej stability ekonomickej situácie v Írsku.

Bez Česka a Veľkej Británie

Nový pakt stability bol podpísaný všetkými krajinami EÚ okrem Českej republiky a Veľkej Británie. Umožňuje členským štátom Európskej únie koordinovať svoje rozpočtové politiky a ukladá sankcie za porušovanie pravidiel. Je to medzinárodná zmluva platná pre všetkých čo ju ratifikujú. Je však oddelená od zmluvy EÚ, ktorá musí byť podpísaná všetkými členskými štátmi únie.

Okrem iného stanovuje podmienku, že deficit krajiny nesmie presiahnuť 0,5 % HDP. V minulom roku dosiahlo Írsko deficit vo výške až 13,1 % HDP.

 

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre