Slovensko je zaočkované. Proti kríze!

Je to tak. Hlavnú injekciu nám pichli zahraničné automobilky a ich dlhodobé investície. Veď kým eurozóna padá, Slovensko si hrdo – s 3,2 %-ným rastom v prvom kvartáli vykračuje vpred.

Ako to už býva zvykom, našu ekonomiku potiahol opäť automobilový priemysel, na ktorý nadväzujú menší dodávatelia komponentov. Výhodou pritom je, že slovenská produkcia vozidiel smeruje do Číny, USA či do Ruska. Dlhovou krízou postihnuté eurotrhy, kde dopyt po automobiloch klesá, nás v hrdom hospodárskom napredovaní nebrzdia! Výnimkou je hospodársky zdatné Nemecko, ktoré patrí k našim stálym exportným odbytoviskom.

Automobilky sú pozitívne a plánujú vyrábať ešte viac. V bratislavskom Volkswagene je okrem vozidiel typu SUV cítiť dopyt aj po menších mestských automobiloch.

Hospodársky rast Slovenska v prvým troch mesiacoch 2012 pokoril očakávania analytikov. Kým odborníci čakali rast o 1,8 %, naše hospodárstvo sa vyšvihlo až o krásnych 3,2 %.

Menej usmiaty už boli Češi, ktorým sa hospodárstvo v prvom štvrťroku prepaldlo. Ekonomickému poklesu sa nevyhlo ani Holandsko, Taliansko, Maďarsko, Španielsko či Portugalsko. Pohľad na eurozónu ako celok nevyzerá dobre. Tu by bolo treba tých vakcín viac a na rôznych, najmä „južnejších“ miestach. Odhad hovorí, že ekonomika eurozóny by mala v roku 2012 poklesnúť o 0,3 %.

Ako ukazujú marcové čísla, okrem automobilového sektora sa na Slovensku „prebudila“ aj textilná výroba či produkcia elektrických zariadení. Na záver si už len treba zaklopať, aby nám odolnosť v zlých časoch vydržala!

Vizualizácia: Vývoj HDP/1 obyvateľa

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre