V Španielsku je horúco. Od problémov!

Strach, že v Španielsku  padne bankový systém spôsobuje výpredaj na dlhopisovom trhu v tejto krajine. 10-ročné dlhopisy Španielska dosiahli opäť varovnú, 6 – percentnú hranicu. Rastúca výnosnosť je spojená s klesajúcimi cenami dlhopisov, čo značí, že investori od nich dávajú ruky preč. Na problémy reaguje aj akciový trh v Španielsku,  ktorý v stredu stratil 2 percentná.

Nepriaznivá je aj situácia na dlhopisovom trhu v Taliansku. Dlhopisy s 10-ročnou splatnosťou tu dosahujú výnos 5,5 %. V poslednom období sa výnosnosť talianskych a španielskych bondov pohybuje rovnakým smerom.

Toxické banky

Španielskym strašiakom zostávajú banky. Podľa údajov vlády predstavuje celkový objem hypotekárnych úverov v Španielsku 320 miliárd eur, pričom 180 miliárd z toho je kvalifikovaných ako „TOXICKÉ“.

Španielska vláda uviedla, že je ochotná zabezpečiť stabilitu banky Bankia či celého bankového sektora v krajine. „Vláda chce poslať sporiteľom Bankia útechu. Samozrejme, vláda zaručí stabilitu celého bankového sektora“, povedal premiér Mariano Rajoy v jednej z TV konferencií.

Pre tento rok sa očakáva navýšenie verejného dlhu Španielska na 78 % z HDP.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre