Roztrieštené Grécko sa nevie dohodnúť

Ani v druhom kole rozhovorov sa nepodarilo vytvoriť koaličnú radu v Grécku.  Tento krát sa o to pokúšali hlavný predstavitelia strán Syriza a PASOK. Vodca radikálnej lavice Alexis Tsiparas a Evangelos Venizelos nesúhlasili utvoriť vládu spoločne s ďalšími silami v parlamente. Víťazovi gréckych volieb – strane Nová demokracia sa nepodarilo utvoriť vládu, a tak táto úloha zostala na pleciach strane Syriza, ktorej vodcom je Alexis Tsiparas.

Pán Tsiparas chce úplne niečo iné ako my“, povedal vodca strany Nová demokracia – Antonis Samaras (viď foto nižšie).“ Chce vyhlásiť balíček úsporných opatrení za neplatný, čo bude katastrofa pre krajinu“, hovorí Samaras. Nová demokracia  je ochotná podporiť akúkoľvek vládu, avšak podmienkou je, aby Grécko zostalo v eurozóne.

Zostaví vládu Venizelos?

Aj vo štvrtok bude socialista Venizelos, vodca tretej najsilnejšie strany PASOK, pokračovať  v úsilí o zostavení vlády. „Navrhol som spoluprácu všetkým stranám, ktoré vidia Grécko v eurozóne“, vyjadril sa Venizelos. Je tak pravdepodobné,  že prezident Karolos Papoulias poverí zostavením vlády ex-ministra financií. U Venizelosa je šanca na úspech u iných vodcoch strán väčšia.

Strana PASOK už počas volebnej kampane hlásila, že bude pokračovať v úsporných opatreniach, ktoré požadujú medzinárodný veritelia – tzv. Trojka.

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre