IFO index vzrástol. Rastie aj euro a libra

Nemecké podniky sú opäť optimistické. Najdôležitejší indikátor IFO index vzrástol už šiesty krát v rade. Barometer sledujúci podnikateľskú klímu vzrástol v apríli o 0,1 bodu na 109,9, oznámil mníchovský IFO inštitút.

7000 opýtaných manažérov vidí vyhliadky na nasledujúcich 6 mesiacov lepšie ako v marci. Posledná situácia okolo dlhu Španielska a Talianska robí finančné trhy nepokojnými. Bez ohľadu na očakávanú recesiu v eurozóne  predpokladajú výskumné ústavy pre tento rok 0,9 %-ný nárast nemeckej ekonomiky.  V roku 2013 by mal rast zrýchliť na 2 percentá.

Po zverejnení hodnoty IFO indexu euro výrazne posilnilo voči doláru. Oproti japonskému jenu vyskočilo na dvojtýždenné maximum. Z optimistickej nálady profituje aj britská libra, ktorá voči doláru posilnila na 5-mesačné maximum.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre