Taliansko si požičiava stále viac peňazí

Na aukcii trojročných dlhopisov, Taliansko zaplatilo úrokovú sadzbu 3.89 % oproti 2.76 % v podobnom predaji minulý mesiac. Hladina úrovne talianskych dlhopisov v posledných mesiacoch klesala. Trhy sa opäť stávajú nervóznymi v dôsledku obáv Talianska a Španielska kryť hodnotu ich deficitu.

Medzitým Grécko zaznamenalo ďalší nárast nezamestnanosti. Počet nezamestnaných sa v januári zvýšil o 32 331 ľudí oproti decembru minulého roka a miera nezamestnanosti tak vzrástla na 21.8%. V krajine je tak o 363 369 viacej nezamestnaných ľudí ako pred rokom, kedy bola miera nezamestnanosti 14.8 %.

Grécko je tak uprostred hlbokej recesie, ktorá začala v roku 2008. Číselné údaje nám ukázali, že došlo aj k miernemu nárastu priemyselnej produkcie v eurozóne, ktorá vzrástla o 0.5 % vo februári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Avšak keď to porovnáme s februárom minulého roka, výroba poklesla o 1.8 %.

Nebude to také ľahké…

Dlh Talianska sa zvýšil na 4.9 bilióna €. Výnosy talianskych dlhopisov obchodovaných na sekundárnom trhu sa mierne zvýšili po aukcii, ale ešte stále zostali pod úrovňou ako bola na konci stredy tohto týždňa. Obavy z dlhovej krízy v eurozóne sa vrátili tento týždeň, keď došlo k prudkému poklesu na európskych akciových trhoch.

Nová vláda v Taliansku a Španielsku oznámila, že pristúpi k hlbokým škrtom vo výdavkoch, aby sa pokúsili zredukovať hodnoty deficitu a znížili náklady na pôžičky na medzinárodných finančných trhoch.

Investori ale ostávajú stále presvedčení, že tieto ich ciele nebudú splnené. Z tohto dôvodu požadovali vyššiu úrokovú sadzbu od Talianska. Podľa Svetovej obchodnej organizácie – WTO, bude mať aj naďalej dlhová kríza v Eurozóne vplyv na globálny obchod.

 

Zdieľať
Komentáre