Španielsko chce obmedziť platby v hotovosti

Španielsko sa rozhodlo v boji proti daňovým únikom obmedziť platby v hotovosti. V stredu to oznámil španielsky premiér, Mariano Rajoy (na snímke). Zákaz by sa mal vzťahovať na platby nad 2500 eur, pri ktorých je aspoň jeden zo zúčastnených podnikateľ.

V prípade porušenia tohto nariadenia hrozí pokuta vo výške 25 % zo zaplatenej sumy. Španielsko sa v súčasnosti dostáva do druhej recesie za posledné tri roky. Domáca vláda bojuje s vysokým deficitom štátneho rozpočtu. Snaží sa však šetriť a vyvolať u investorov dôveru, aby ho nestihol osud susedného Portugalska, ktorý musel čerpať pomoc z eurovalu.

Ako nedávno oznámila vláda, v oblasti zdravotníctva a školstva plánuje Španielsko ušetriť až 10 miliárd eur. Celkovo chce tento rok ušetriť až 27 miliárd eur, a tým znížiť rozpočtový deficit na 5,3 % HDP.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

Konecne pocujem nieco rozumne. Suhlasim s tym, kto by uz len platil v hotovosti 2500 evri. Urcite len niekto kto chce obejít system. Verim ze to schvalia. Len tak dalej a budete z toho vonku, (mimochodom, take nieco by sa zislo aj tu na Slovensku)

súhlasím, taktiež som počul že Gréci budú prenajímať svojich policajtov na bezpečnosť, čo je tiež spôsob ako obohatiť rozpočet (aj keď neviem koľký si ich prenájmu :))) Nuž potvrdzuje sa opäť to isté pravidlo, že kríza je aj na niečo dobrá a dochádza k väčšej efektivite.