Investícia do realít: na čo si dávať pozor!

Množstvo investorov môže byť dnes sklamaných, nakoľko ich investičné rozhodnutia nevychádzajú. Akciové trhy hopkajú z „nohy na nohu“ a bezpečné prístavy ako zlato či dlhopisy sa stávajú terčom neistoty a špekulácie. Miesto fondov, akcií či komodít tak do úvahy prichádza ďalšia investičná príležitosť: Čo tak skúsiť reality?

Všeobecne sa hovorí, že ceny domov a bytov dlhodobo rastú. Preto, ak by chcel investor v tomto segmente dosiahnuť niečo naviac, mal by myslieť v dlhodobejšom horizonte. Navyše treba počítať s vysokými transakčnými nákladmi, čiže  z tohto pohľadu nemožno obchodovanie s realitami prirovnávať obchodom s akciami či s devízami. Investovanie do nehnuteľností môže priniesť krásne výnosy, ale ako každá iná investícia aj bolestivé straty. Aj tu je potrebné sa dôsledne pripraviť a snažiť sa čo najviac eliminovať riziko. Otvoriť si vyhľadávač, zadať z brucha reality Bratislava a kúpiť prvé čo príde, tak to zaiste správna cesta nebude.

Ak sa rozhodnete zainvestovať svoj prebytočný kapitál do realít, nemali by ste zabúdať na všeobecné investičné pravidlá: Investujte peniaze, ktoré nepotrebujete! Do nehnuteľnosti vložíte voľné finančné prostriedky, no príde situácia, kedy po nich bezhlavo siahnete. Siahnuť tak budete musieť po vlastnej realitnej investícií, do ktorej ste peniaze (s cieľom získať ešte viac) vložili. A práve tu nastáva problém – cena daného bytu, domu či chalupy nemusí byť v danej chvíli prijateľná. Vy ale nemôžete čakať a nehnuteľnosť predáte. Výsledkom je stratová investícia, ktorá je dôsledkom nedodržania prvého pravidla.

Investujte do toho, čo poznáte! Zistite si, čo všetko je spojené s obstaraním domu, bytu a iných druhov realít. O objekte, ktorí plánujete kúpiť si nazbierajte čo najviac informácií. Nájdite si čas, prejdite si viacero nehnuteľností a všetky možnosti dôsledne zvážte.

Pri segmente investícií do nehnuteľností existuje špecifické pravidlo. Ako znie? Dbajte na veľmi dôležité kritérium: Poloha! Umiestnenie vami vybranej nehnuteľnosti má na investíciu výrazný vplyv. Poloha nehnuteľnosti ovplyvňuje následne i cenu prenájmu či predaj ďalším kupujúcim. Napr. pekné a cenovo výhodné domy na predaj vsadené do oblasti s vysokou pravdepodobnosťou záplav, nemusia tak rýchlo nájsť svojho kupcu.

Ďalšie špecifikum, ktoré je potrebné si uvedomiť je, že nehnuteľnosť nie je akcia ani dlhopis, uložený niekde elektronicky v počítači. Pri zanedbaní objektu dôjde rýchlo k jeho znehodnoteniu. Na začiatku tak počítajte s rôznymi výdavkami na opravy, poistenie a samozrejme aj súvisiace dane. Rozumné je počítať aj s inými výdavkami, ako napr. prostriedky na  reklamné zviditeľnenie domu či bytu, administratívne poplatky atď..

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre