Ropa robí z Ruska atraktívnu investíciu

Vďaka vysokým cenám ropy sa Rusko stáva investične atraktívnou krajinou. V stredu emitovala vláda v Moskve dlhopisy s hodnotou 7 miliárd dolárov. Išlo o najväčší zahraničný úver Ruska za posledné 3 roky. Navyše, bolo to prvýkrát od prelomu tisícročí, keď Rusi umiestnili na trh aj 30-ročné vládne dlhopisy. Podľa informácií tvorili tieto papiere až polovicu z celkového objemu. Pri rovnakých podmienkach ako dlhopisy USA  za ne Rusko zaplatilo prémiu 2,5 percentuálnych bodov. Celkový výnos tak činí 5,8 % – čo je značne menej, ako musela Moskva platiť v roku 2000.

Zlatá to ropa

Pokles úrokov je značným signálom, že Rusko sa stáva pre investorov dôveryhodnejším. V minulom roku vykázala vláda rozpočtový prebytok. Príjmy rozpočtu silno rastú, čo je spôsobené vysokými cenami ropy. Domáci druh ropy Ural stojí v súčasnosti cca 125 dolárov / za barel, čo je o 12 % viac ako pred rokom.

Z rastu cien ropy profituje aj hospodársky rast. Zatiaľ čo iné rýchlo sa rozvíjajúce krajiny hlásia ochladenie, Rusko si ponecháva solídny rast o 4,3 %.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre