Island nabral druhý dych

Dňa 13. marca si islandská vláda  uľahčila kontrolu kurzu svojej meny, a to tak, že fixuje jej kurz na určitej úrovni a bude sa  zameriavať na strategických investorov. Týmito krokmi sa obmedzí vplyv špekulantov na národnú menu a umožní rýchlejší plný návrat Islandu na trhy. Minister financií Sigfusson sa v interview vyjadril, že investori budú citlivejšie vnímať vývoj verejných financií a postup ozdravovania ekonomiky štátu.

Krajina sa stále spamätáva z bankrotu, ktorý ňou otriasol v roku 2008. Vtedy dlh bankového sektora činiaci až 85 miliárd dolárov položil 13 milardovú (dolárov) ekonomiku na kolená a vytlačil nezamestnanosť 9 násobne nahor. Krajina sa vrátila na finančné trhy až v júni 2011, kedy sa jej podarilo požičať si 1 miliardu dolárov. V súčasnosti má krajina 9 miliárd dolárov rezerv.

Centrálna banka zvýšila úrokovú sadzbu o štvrť percenta na 5 percent ako reakciu na pozitívny hospodársky vývoj. Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) má islandská ekonomika tento rok rásť tempom 2,5 percenta. Ekonomika USA má podľa Svetovej banky tento rok vzrásť o 2,2 percenta.

Kurz islandskej koruny voči doláru bol v utorok 126,38  za 1 dolár.


Zdieľať
Komentáre