Ekonomika Spojených štátov potrebuje rýchlejší rast

„Americká ekonomika potrebuje rásť rýchlejšie, aby znížila mieru nezamestnanosti“, oznámil predseda Federálneho rezervného systému (FED) Ben Bernanke (na snímke).

Zatiaľ  tu nemáme  žiadny náznak toho, že by sa FED chcel pustiť do tretieho kola nákupov dlhopisov, alebo nejakú inú možnosť, ako reagovať na priebeh recesie. Nedávny pokles nezamestnanosti, ktorá klesla na 8,3 %  vo februári  (9,1 % minulý rok) bola “tak trochu mimo synchronizáciu” s pomerne skromným tempom hospodárskeho rastu. Vzhľadom k tomu, že nastal takýto obrat, ďalšie významné zlepšenie v miere nezamestnanosti bude pravdepodobne vyžadovať rýchlejší rozvoj výroby a väčší dopyt od spotrebiteľov a podnikov, čo vytvára priebeh, ktorý môže podporiť súčasnú politiku a prispieť tak celkovej politickej harmónii.

[poll id=”8″]

Americký HDP vzrástol o 3 % v štvrtom štvrťroku, ale očakáva sa, že by mal  spomaliť na menej ako 2 percentá v prvých troch mesiacoch tohto roka. Ekonomika USA rástla minulý rok o 1,7 %, čo je však príliš málo na to, aby miera nezamestnanosti mohla klesať. Nedávny pokles nezamestnanosti by mohol odrážať aj úsilie podnikov prehodnotiť výplatné pásky zamestnancov  po neobvyklom znižovaní počtu pracovných miest v priebehu recesie. Ak  je však takéto tvrdenie naozaj pravdivé, tak rast ekonomiky sa môže zastaviť.


xtb
Zdieľať
Komentáre