Poľský zloty vykračuje nahor!

V pondelok vzrástol poľský zloty o 0,6 percenta na hodnotu 4,1287 zlotych za 1 euro (0,2422 eura za 1 zloty), čo je najviac od 15. marca tohto roku.

Zloty zaznamenal najväčší nárast po tom, ako boli zverejnené informácie o februárových maloobchodných tržbách, ktoré atakovali 10 mesačné maximá. Impulzom bolo aj zlepšenie podnikateľskej dôvery v Nemecku, ktoré je najväčším obchodným partnerom Poľska.

Maloobchodné predaje vzrástli oproti minulému roku o 13,7 percenta, čím prekonali odhady ekonómov, ktorí počítali s rastom na úrovni 9,9 percent. Podnikateľská dôvera v Nemecku sa zvýšila na úroveň 109,8 bodov a nepotvrdila tým odhady agentúry Bloomberg –  úroveň 109,6 bodov.

Zdroj:finance.yahoo.com

Dáta  naznačujú, že poľská ekonomika začala tento rok veľmi sľubne. Podľa vyjadrení Európskej komisie je Poľsko  krajina s najväčším predpokladaným rastom, a to 2,5 percenta za tento rok. Vlaňajší rok rástlo hospodárstvo tejto krajiny o 4,3 percenta, čo bol najrýchlejší rast za posledné 3 roky. Akciový index WIG20 posilnil o 0,8 percent na hodnotu 2305,12 zlotych, po raste ťažobnej spoločnosti  KGHM Polska Miedz SA (KGH).


Zdieľať
Komentáre

Trufnem si odhadnúť, že Poliaci môžu tento rok porast aj tromi percentami. Ale ako je uvedené, ze.sú pevne spätý s Nemeckom, tak to môže zaskripat.