Majú akcie pauzu, alebo sa menil trend?!

Búrlivý rast, ktorý sme pred niekoľkými týždňami mohli vidieť na akciovom trhu, akosi posledné dni stratil tempo. Odôvodnenie väčšiny expertov znie: Akcie majú jednoducho pauzu! Nemožno ale zabúdať na krehkú situáciu. Dlhová kríza tu stále je, a ak sa táto nákaza rozšíri do Španielska či Talianska, nečaká akcie nič dobré.

Odborníci však tvrdia, že by sa investori nemali nechať zastrašiť poslednými poklesmi.  Aktuálne straty akcií by vraj nemali znamenať zmenu trendu.  Nemecký akciový index DAX 30 si od začiatku roka pridal krásnych 18 % – ako súdia analytici z Landesbank Berlin, korekcia je v tomto prípade po lehote splatnosti. Podobné hlasy sa ozývajú aj z DZ Bank – po prudkom raste na začiatku roka už nie sú akcie podhodnotené. Na základe pomeru trhová cena/cash flow je v súčasnosti akciový index DAX ocenený férovo.

Piatkové obchodovanie v Spojených štátoch zakončili akcie celkom priateľsky. Index S & P 500 si pripísal 0,31 %, Dow Jones získal 0,27 %. Obchodníci tvrdia, že investori, ktorí vsádzali na pokles akcií ich v piatok opäť nakupovali. K obľúbeným patrili  tituly z odvetvia komodít, ale na hodnote si pridalii akcie z finančného či priemyselného odvetvia.


DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre